Recordaantal klachten over examens

Recordaantal klachten over examens

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft ruim 159.000 klachten binnengekregen over de eindexamens van afgelopen periode. Nog niet eerder werd er zoveel geklaagd over de examens, die vanaf 11 mei werden afgenomen.

Inhoud opdrachten

Donderdag waren de laatste examens voor de ruim 200.000 leerlingen in het vmbo, havo en vwo en kon LAKS de balans opmaken. Volgens een woordvoerster kwamen de meeste klachten over de examens van havo en vwo en in mindere mate over het vmbo. De meeste meldingen gingen over de inhoud van de examenopdrachten, gevolgd door klachten over de omgeving en omstandigheden waarin de examens werden afgenomen.

Vorig jaar kreeg LAKS 116.000 klachten, in 2013 waren dat er 143.000. Volgens het scholierencomité is het record van dit jaar het gevolg van de naamsbekendheid van de klachtenlijn, die in 1988 in het leven geroepen.

Klachten besproken

Het comité speelt de klachten door naar het College voor Examens. Sommige klachten worden besproken door dit CvE en of de Inspectie van het Onderwijs.

Spinnen door examenzaal

Opvallendste melding dit jaar kwam uit Zaltbommel. Op een school in die gemeente was enige opwinding in de gymzaal waar havisten aan het ploeteren waren. Tijdens het examen kropen tientallen spinnen onder deuren door de zaal in. Ondanks de spinnenplaag ging het examen gewoon verder.

Bron: ANP

Ook interessant