toggle menu

Recordaantal Nederlanders besmet met legionella

Recordaantal Nederlanders besmet met legionella

Een recordaantal van 561 Nederlanders hebben vorig jaar een legionellabesmetting opgelopen. Van hen zijn er 31 overleden, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Het gaat om een forse toename. In 2016 raakten 454 mensen besmet, van wie er twintig zijn overleden. De toename hangt mogelijk samen met de verandering van het klimaat. Door het warme weer worden zogeheten koeltorens in gebouwen, ideale plekken voor de legionellabacterie, intensiever gebruikt. Een andere oorzaak zou kunnen liggen bij een afvalwaterzuivering van een bedrijf in de vleesindustrie in Brabant. Die waterzuiveringsinstallatie is een aantal keer aangewezen als bron voor legionellabesmettingen.

Meer onderzoek nodig

Volgens het RIVM is er meer onderzoek nodig om de oorzaken van het gestegen aantal legionellabesmettingen vast te stellen. Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Soms veroorzaakt de bacterie een zware longontsteking, beter bekend als de veteranenziekte.

400.000 mensen meer geveld door griep

Het RIVM maakte ook bekend dat afgelopen winter 900.000 mensen geveld waren door de griep. Dat zijn er zo’n 400.000 meer dan in het voorgaande griepseizoen. Door het hoge aantal griepgevallen lagen veel ziekenhuizen maanden overvol met patiënten. Zij moesten wegens complicaties van griep, meestal longontsteking, opgenomen worden.

Bron: ANP
 

Meer over:

Ook interessant