toggle menu

Referendum over sleepwet gaat er komen: initiatief is 300.000 keer ondertekend

Referendum over sleepwet gaat er komen: initiatief is 300.000 keer ondertekend

De actie van vijf studenten om een referendum over de sleepwet van de grond te krijgen is inmiddels 300.000 keer ondertekend. Hiermee is de kans groot dat er in maart volgend jaar een raadgevend referendum zal plaatsvinden.

Door de sleepwet, die officieel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet, mogen Nederlandse inlichtingendiensten (de AIVD en de MIVD) vanaf 1 januari massaal online communicatie afluisteren. Daardoor mogen ze jou ook afluisteren, zelfs als je niet verdacht bent.

Wat houdt de sleepwet precies in?

Zorgen over de privacy

In juli ging de Eerste Kamer akkoord met de sleepwet. Instanties als de Raad van State, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Amnesty International en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom hebben hun zorgen geuit over deze wet, die grote gevolgen heeft voor de vrijheid en privacy van burgers.

Radar besteedde eind september in een uitzending aandacht aan de sleepwet.

Referendum

Voor vijf studenten van de Universiteit van Amsterdam was het aanleiding om handtekeningen in te zamelen voor een referendum.

Om een raadgevend referendum over de sleepwet af te dwingen zijn minimaal 300.000 handtekeningen nodig. Vorige week liet een woordvoerder van de Kiesraad weten dat het referendum hoogstwaarschijnlijk op 21 maart 2018 zal plaatsvinden, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Hier is volgens de woordvoerder bewust voor gekozen omdat het de meest efficiënte aanpak is.

Ondertekenen nog steeds mogelijk

Tijn de Vos, één van de initiatiefnemers van de petitie, laat tegenover RTL Nieuws weten dat ze hopen dat ze ruim over de 300.000 handtekeningen heengaan. De Vos: 'We houden er rekening mee dat zo'n tien procent van de handtekeningen wordt afgekeurd. Bijvoorbeeld omdat er een ongeldig adres is opgegeven, of iemand niet kiesgerechtigd is.'

Maak je je zorgen over privacy? Zet ook je handtekening

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant