Regels logeeropvang gehandicapten versoepeld

Regels logeeropvang gehandicapten versoepeld

De regels in de Wet langdurige zorg voor de logeeropvang van mensen met een ernstige beperking of psychische stoornis worden versoepeld.

Hierdoor kunnen kleine gespecialiseerde logeervoorzieningen blijven bestaan. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Ouders kunnen een gehandicapt kind uit logeren sturen. Die opvang wordt dan betaald uit het persoonsgebonden budget (pgb) van het kind. Zo worden de ouders even ontlast van de zware zorg voor hun kind.

Regelgeving aangescherpt

Bij de overgang van de AWBZ naar de Wet langdurige zorg is de regelgeving aangescherpt om misbruik tegen te gaan. In het verleden gebeurde het bijvoorbeeld dat het verblijf van het hele gezin in een vakantiehuisje uit het pgb van de budgethouder werd bekostigd.

Ongewenste neveneffecten

De nieuwe regels blijken echter ongewenste neveneffecten te hebben. Kleinschalige logeervoorzieningen kunnen moeilijk aan de eisen voldoen en dreigen te verdwijnen. Door de versoepeling van de regels kunnen deze instellingen blijven bestaan. Zorgkantoren gaan controleren dat er geen misbruik wordt gemaakt van de regeling.

Bron: ANP

Foto: uitzending Radar over AWBZ (27-10-2014)

Ook interessant