toggle menu

Regels vergoeding nieuw medicijn achterhaald

Regels vergoeding nieuw medicijn achterhaald

De procedures om te beoordelen of nieuwe medicijnen in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar zijn achterhaald en onnodig moeilijk.

Dat constateert het Adviescollege toetsing regeldruk, kortweg Actal, in een maandag verschenen rapport.

Huidige procedures

De huidige procedures passen volgens het adviesorgaan niet meer bij hoe deze geneesmiddelen worden gemaakt en gebruikt. 'Gevolg is dat het langer duurt voordat medicijnen worden vergoed en de patiënt ze kan gebruiken', aldus Actal.

Testgroep

Nieuwe medicijnen worden steeds vaker voor kleine doelgroepen ontwikkeld. Daardoor is het volgens Actal moeilijk om een goede testgroep te vinden om de effectiviteit van het medicijn aan te tonen. Dat werpt een drempel op voor de toelating van het middel tot het vergoedingsstelsel.

Strikt onderscheid

Een ander probleem is dat er nu een strikt onderscheid gemaakt wordt tussen het gebruik van medicijnen in het ziekenhuis en daarbuiten. 'Patiënten komen in de knel als hun verzekeraar het thuisgebruik van de medicijnen die zij in het ziekenhuis kregen, nog niet vergoedt', stelt Actal.

Dubbel werk tegengaan

De procedures binnen het huidige stelsel zouden volgens de organisatie flink verkort kunnen worden door dubbel werk tegen te gaan. Ook moet de bureaucratie als gevolg van de grote hoeveelheid betrokken instanties worden teruggebracht.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant