'Regels voor horeca worden niet versoepeld, coronavirus nog te gevaarlijk'

'Regels voor horeca worden niet versoepeld, coronavirus nog te gevaarlijk'

Het coronavirus is nog steeds gevaarlijk en dus is er geen reden om de regels voor de horeca te versoepelen. Dat zei de advocaat die namens de Staat sprak in het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aangespannen tegen de Nederlandse overheid. De brancheorganisatie wil de overheid dwingen om de coronamaatregelen te versoepelen en de sector perspectief te bieden.

Het kort geding tegen de Nederlandse overheid volgt een paar dagen nadat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een 'zorgwekkende toename' van het aantal coronabesmettingen had geconstateerd. Dinsdag liet het RIVM weten dat er de afgelopen week meer dan honderd nieuwe gevallen per dag werden ontdekt.

'Coronavirus is nog steeds een reële dreiging'

Daar wees de advocaat die sprak namens de Staat dan ook op. 'Het coronavirus vormt nog steeds een reële dreiging en het handhaven van de 1,5 meter afstand blijft cruciaal, ook in de horeca. We zien nu al hoe moeilijk dat is', zei hij.

Volgens de advocaat van KHN is het virus in Nederland onder controle en is er van een acute stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus geen sprake. 'We willen het niet bagatelliseren maar het aantal besmettingen zit nog ruim onder de signaalwaarden. De stijging is ook voorzien bij het ingaan van de versoepelingen', zegt hij.

Momenteel is het grootste besmettingscluster van Nederland het Zuid-Hollandse Hillegom. Alle besmettingen worden daar in verband gebracht met een bezoek aan een café in het dorp. De advocaat namens de Staat noemde Hillegom als voorbeeld van hoe snel het coronavirus zich kan verspreiden en hoe moeilijk het is om contactonderzoek te doen. 'Nu worden de coronamaategelen in die regio mogelijk weer strenger, daar zit de horeca ook niet op te wachten lijkt me', aldus de advocaat.

KHN wil regels versoepeld hebben, horecabranche valt anders om

'De horecabranche valt gewoon om', zei de advocaat van KHN. In het kort geding eist de brancheorganisatie onder meer dat in horecagelegenheden de afstandsnorm van 1,5 meter zowel binnen als buiten niet geldt voor groepen tot en met negen personen, ook uit verschillende huishoudens. Ook zou deze norm niet moeten gelden voor zitplaatsen op terrassen, eventueel na een gezondheidscheck vooraf. Daarnaast eist de ondernemersvereniging dat de overheid met 'objectieve criteria' komt op basis waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst kunnen plaatsvinden. Ook vraagt de branche de overheid om extra financiële steun.

Bron: ANP

Ook interessant