Reis naar Griekenland? Vergeet dit niet

Reis naar Griekenland? Vergeet dit niet

Wie naar Griekenland reist, moet sinds kort een extra formulier invullen. Dat kan tot uiterlijk 24 uur voor vertrek. Zonder formulier kom je het land niet in.

Door iedereen een formulier te laten invullen, wil de Griekse regering iedereen in het land kunnen bereiken als dat zou nodig zijn. Je krijgt meteen een bevestigingsmail als je het Passenger Locator Form (PLF) invult. Daarna ontvang je om middernacht op de dag van vertrek een QR-code. Die unieke QR-code wordt in de luchthaven gecontroleerd. 

Wie het formulier niet via de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie ontvangt, kan het ook via de app Visit Greece invullen of via de site van de Griekse overheid. Het formulier vraagt onder meer naar het transport, de datum van aankomst en vertrek, het adres en de verblijflocatie. Wie op meerdere plaatsen verblijft, moet al zeker voor de eerste 24 uur aangeven waar het individu of het gezin verblijft.

Problemen?

Er is wel wat verwarring over het formulier. Zo zou voor iedereen een formulier moeten worden ingevuld, dus ook voor kinderen, zodat iedereen een eigen QR-code heeft. Volgens een andere bron zou één formulier per familie volstaan. Het formulier is opgesteld in het Engels. Lees het goed door en vraag eventueel vertaalhulp. 

Ook lukt het fomulier invullen moeilijk met Internet Explorer. Als je tegen problemen aanloopt, kan je het met een andere internetbrowser, zoals Firefox of Google Chrome, proberen. Nog altijd problemen? Misschien lukt het met een andere computer, tablet of smartphone. Wie het formulier goed heeft ingevuld, maar de nacht ervoor toch geen QR-code heeft ontvangen, kan ook de bevestigingsmail laten zien.

De Griekse overheid heeft een website voor toeristen in Griekenland gelanceerd, met informatie over de gezondheidsprotocollen en maatregelen in het vakantieland.

Ook interessant