toggle menu

Reisadvies naar Italië aangescherpt: dit moet je weten

Reisadvies naar Italië aangescherpt: dit moet je weten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanwege het coronavirus het reisadvies naar Italië aangescherpt. Voor heel Italië geldt code oranje, wat betekent dat mensen alleen naar het land moeten reizen als dit noodzakelijk is. In delen van Noord-Italië geldt al een tijdje code rood. Wat moet je doen als je een reis hebt geboekt naar Italië?

Waar eerst alleen Noord-Italië als risicogebied werd gezien, breidde de Italiaanse regering de maatregelen dinsdag uit tot het hele land. Alle scholen en universiteiten in het land gaan per direct dicht en sportwedstrijden gaan voorlopig niet door; de bewegingsvrijheid wordt ingeperkt. 'Blijf thuis', raadt premier Conte de ongeveer 60 miljoen Italianen aan.

Wat betekent dit voor je reis naar Italië? 

Een vakantie naar Italië wordt afgeraden. Het aangescherpte reisadvies betekent voor reisorganisaties en touroperators dat het een stuk lastiger wordt om afspraken met klanten nog na te komen, zegt brancheorganisatie ANVR. 'Als een operator de reis niet kan uitvoeren, zoals het geval is bij de rode gebieden, annuleert de operator de reis en wordt de reissom teruggestort naar de klanten', aldus een woordvoerder. 'Bij de oranje gebieden is het ingewikkeld en soms ook onmogelijk om een reis te laten doorgaan. Daar zal het van geval tot geval bekeken moeten worden. Soms zal een reisorganisatie dan kunnen aanbieden om een reis om te boeken naar een andere bestemming of datum.' 

Reisorganisatie Sunweb zegt desgevraagd dat het laatste dagen 'enkele honderden' wintersportreizen heeft omgeboekt naar bestemmingen in Frankrijk en Oostenrijk. 'Het aangepaste reisadvies voor Italië van vandaag betekent dat we daar ook de komende dagen druk mee bezig blijven', aldus een zegsman. 'We bekijken elk geval apart.'

Mensen die een reis geboekt hebben naar een 'oranje' gebied en daarover vragen hebben, krijgen het advies om contact op te nemen met hun touroperator. 

Radar schreef eerder een artikel over of je verzekerd bent als je reis wordt geannuleerd vanwege het coronavirus

Ryanair schrapt alle vluchten, andere maatschappijen vliegen minder

Vliegtuigmaatschappij Ryanair schrapt in ieder geval al zijn vluchten naar Italië tot en met woensdag 8 april, waaronder die uit Nederland. Getroffen passagiers kunnen de kosten van hun tickets volledig vergoed krijgen.

KLM vliegt tot en met vrijdag 3 april helemaal niet meer op Venetië, Milaan en Napels. Ook wordt er vanaf donderdag 26 maart zeker een week niet naar Bologna, Turijn, Florence, Genua en Catania gevlogen; tot die tijd vliegt KLM tot één keer per dag naar desbetreffende steden. Naar Rome voert de maatschappij maximaal twee vluchten per dag uit.

Transavia vliegt tot en met het einde van de maand zeker niet naar Noord-Italië. Naar bestemmingen elders in Italië wordt door Transavia nog wel gevlogen, maar minder dan voorheen.

Ook prijsvechter easyJet vliegt tot het einde van de maand minder naar Italië. Vluchten naar Noord-Italië zijn geannuleerd. 

Kijk hier voor actuele informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Bekijk ook de website van het RIVM voor de actuele stand van zaken

Blijf hier op de hoogte van actuele reisadviezen.

Bron: ANP / Radar 

Ook interessant