Reisadvies versoepeld: vakantie naar onder meer Spaanse eilanden en Portugal mag weer

Reisadvies versoepeld: vakantie naar onder meer Spaanse eilanden en Portugal mag weer

Het reisadvies van een aantal landen en gebieden is van oranje in geel of groen veranderd. Dit betekent dat reizen naar deze plekken niet langer sterk worden ontraden. Vakantiegangers zijn vanaf zaterdag welkom op onder meer de Spaanse eilanden, Portugal, Curaçao en Ierland. Reizigers die van die landen terugkeren naar huis hoeven ook niet langer een negatieve PCR-test te laten zien of in quarantaine te gaan. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag om 1 uur bekend welke landen een versoepeld reisadvies krijgen. Voor deze landen komt de quarantaineplicht en de testverplichting bij terugkeer naar Nederland te vervallen. 

Lijst van landen met aangepast reisadvies

Geel: Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden (Griekenland), Ionische eilanden, de Balearen en Canarische Eilanden (spanje), Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Rwanda en Thailand.

Groen: Saba en Sint-Eustatius.

De Rijksoverheid benadrukt dat het niet zo is dat reizigers uit Nederland in deze landen en gebieden geen enkel risico lopen. Mensen moeten goed op de hoogte blijven van de plaatselijke coronaontwikkelingen, zowel voor, tijdens als na de reis. 'De situatie in een land kan immers snel veranderen', schrijft het ministerie. Ook kan het zijn dat landen met een groen of geel reisadvies zelf inreisbeperkingen hebben, zoals een negatieve test of quarantaine-verplichting.

Grootste problemen Caribische eilanden voorbij

Tot voor kort golden voor veel Caribische eilanden binnen het Koninkrijk nog reisbeperkingen. In april kregen vakantiegangers en stagiairs de oproep Curaçao en Aruba te verlaten vanwege een grote toename van coronabesmettingen. Nederland stuurde zorgpersoneel om te helpen. Na een maand waren de grootste problemen op de Caribische eilanden weer voorbij.

Voor Bonaire geldt nog een oranje reisadvies. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken kondigde deze week aan dat per 19 mei dat reisadvies naar geel moet gaan.

Spaanse eilanden en Portugal

De voorbije nacht maakte De Nederlandse ambassadeur in Spanje, Jan Versteeg, zegt op Twitter verheugd te zijn dat vakantiegangers weer welkom zijn op onder meer de Balearen en de Canarische Eilanden. Voor de Azoren en het vasteland van Portugal waren de verplichtingen eerder al geschrapt.

Griekse vakantiegebieden

Per zaterdag vervalt ook de test- en quarantaineplicht na een verblijf op de Noord- en Zuid-Egeïsche en Ionische eilanden van Griekenland. Dit geldt overigens alleen voor rechtstreekse vluchten vanaf de eilanden en niet als er een tussenstop wordt gemaakt in Athene.

Reizen naar Malta

Ook Malta valt onder de versoepelingen. De Nederlandse ambassadeur op Malta, Frank Keurhorst, meldt dat het eiland per 15 mei geen hoogrisicogebied meer is. Het overleggen van een negatieve testverklaring en quarantaine zijn niet verplicht bij terugkeer naar Nederland. Wel blijven de Maltese coronarestricties van kracht. Zo is een negatieve PCR-test maximaal 72 uur van tevoren of sneltest bij aankomst verplicht.

Code oranje blijft voor andere landen

Het ministerie benadrukt niet op vakantie te gaan naar landen met de kleuren oranje of rood. 'De resterende Europese landen blijven vooralsnog op kleurcode oranje staan, omdat ze COVID-hoogrisicogebied zijn en de kans op besmetting daar groot is. Het kabinet blijft reizen naar deze landen sterk afraden', meldt het ministerie. De reisadviezen zijn te vinden op de website wijsopreis.nl.

Bron: ANP

Ook interessant