Reisbranche vreest gevolgen vliegtaks

Reisbranche vreest gevolgen vliegtaks

Schiphol, KLM, de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) en andere partijen uit de luchtvaartbranche zijn bang dat een nieuwe vliegbelasting de sector grote schade berokkent.

Het kabinet dat binnenkort aantreedt overweegt volgens de organisaties, waaronder ook verenigingen van piloten en ander personeel, een vliegtaks in te voeren. Die zou jaarlijks zo'n 200 miljoen euro bedragen.

Uitwijken naar Düsseldorf en Brussel?

'Leren we dan nooit iets van onze fouten?', vragen de tegenstanders zich af. Ze herinneren aan de vorige vliegtaks, die in 2009 na een jaar alweer werd afgeschaft omdat reizigers vanwege de extra kosten uitweken naar bijvoorbeeld Düsseldorf en Brussel.

De Telegraaf meldde vrijdag dat een nieuwe vliegtaks op komst is. Details zijn onbekend, maar de branche vindt iedere nationale vliegbelasting onwenselijk 'aangezien die het milieu niet helpt en bovendien het gelijke speelveld verstoort'. De tegenstanders verwijzen naar onderzoek waaruit vijf jaar terug bleek dat een vliegbelasting tienduizenden banen kan kosten.

Bron: ANP

Ook interessant