toggle menu

'Reken voor eenvoudige behandelingen een vast eigen risico van 150 euro'

'Reken voor eenvoudige behandelingen een vast eigen risico van 150 euro'

Ziekenhuizen willen dat het eigen risico in de zorg simpeler wordt gemaakt. Voorzitter Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) legt het plan vrijdag op de formatietafel via een opiniestuk in het Nederlands Dagblad.

Als het aan de NVZ ligt, gaan patiënten voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van 150 euro meebetalen.

'Het moet eenvoudiger'

Afschaffing van het eigen risico vindt de NVZ onwenselijk. Maar het moet wel eenvoudiger, vindt Van Rooy. Patiënten zitten volgens haar vaak lange tijd in het ongewisse over de prijs van een behandeling. Zorgnota’s komen vaak met een grote vertraging.

150 euro bij eenvoudige behandelingen

De ziekenhuizen willen een lijst opstellen van relatief eenvoudige behandelingen die voor patiënten allemaal 150 euro uit het eigen risico kosten. Ook als ze in werkelijkheid duurder zijn. Voor vervolgafspraken wordt in het plan geen extra eigen risico in rekening gebracht als die binnen 120 dagen plaatsvinden.

'Soms komt het voor dat een behandeling in het ziekenhuis minder dan 150 euro kost. In dat geval wordt er uiteraard ook een lager bedrag aan eigen risico verrekend', schrijft de voorzitter van de ziekenhuizen.

Voorbeeld behandeling

Van Rooy geeft als voorbeeld een hoofdwond die in het ziekenhuis wordt gehecht, waarna nog een controleafspraak volgt. De werkelijke kosten bedragen in het fictieve voorbeeld 258 euro, maar de patiënt betaalt niet meer dan 150 euro mee uit het eigen risico.

Stelselwijziging

Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn zorgverzekeraars positief over het idee. Maar om het mogelijk te maken, is een stelselwijziging nodig. 'Het moet door de politiek worden geregeld.'

Uit een eerste raming zou blijken dat het plan de verzekeraars zo’n 15 miljoen euro gaat kosten. Maar hoe duur het echt wordt, zal ervan afhangen welke behandelingen op de lijst komen te staan.

Het minimale eigen risico bedraagt momenteel 385 euro per jaar. Het NVZ-plan zou daar niets aan veranderen. De vereniging vindt het eigen risico in het algemeen 'een te belangrijke pijler onder de solidariteit van ons zorgstelsel om bij het grofvuil te worden gezet'.

'Alleen voordelig voor minder-zorgbehoevenden'

'Een douceurtje voor mensen die bijna nooit wat hebben. Zij zullen vaak goedkoper uit zijn.' Dat zegt de Patiëntenfederatie Nederland over het plan. Volgens de Patiëntenfederatie is het plan alleen voordelig voor mensen die af en toe iets mankeren, zoals een wond, doordat ze met die 150 euro meestal goedkoper uit zullen zijn dan met de echte kosten, die veelal hoger zijn.

Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, denkt er net zo over. 'Het is een half plan. Er is een groep mensen voor wie dit leuk is, maar voor onze doelgroep maakt het niks uit', zegt Ieder(in).

Transparanter

ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, is wel te spreken: 'Betaalbare zorg vereist een vorm van een eigen risico, en dan is een vaste prijs transparanter, eerlijker en, zoals het er nu uitziet, voor veel mensen goedkoper.'

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers: 'Ik weet behoorlijk veel van het eigen risico, eigen betalingen zijn een discussie van de laatste decennia. Aan ieder voorstel zitten voor- en nadelen. Aan dit voorstel ook. Daarom moet je aan de formatietafel afwegen hoe je überhaupt omgaat met eigen betalingen.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant