Rijbewijs kan thuisbezorgd worden

Rijbewijs kan thuisbezorgd worden

Gemeenten mogen vanaf woensdag het rijbewijs per post naar mensen sturen die het net verlengd of aangevraagd hebben. Het rijbewijs hoeft dan niet meer per se opgehaald te worden.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) maakt mogelijk dat gemeenten het rijbewijs per post naar inwoners kunnen sturen. Die moeten daar dan wel een klein bedrag voor betalen.

Proeven

Overigens was dit al mogelijk in de gemeenten Haarlemmermeer, Molenwaard en sinds deze maand ook in Hof van Twente. Zij deden mee aan een proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als het thuisbezorgen van het rijbewijs een succes is, dan neemt Schultz het definitief op in de regelgeving.

Woensdag treedt ook nog een aantal andere regels op het terrein van Schultz in werking. Zo zijn dan grootschalige proeven met zelfrijdende auto's op de openbare weg mogelijk. Schultz wil dat Nederland hiermee internationaal voorop loopt.

Regelgeving drones

Ook gaan woensdag nieuwe regels in voor het commercieel gebruik van drones. Commerciële bestuurders van een drone kunnen per 1 juli een brevet en vergunning krijgen als ze een succesvol theorie- en praktijkexamen hebben gehaald. Daarna kunnen ze structureel vliegen met drones en hoeven ze niet langer elke keer een ontheffing voor een vlucht aan te vragen. Schultz kijkt nog naar nieuwe regels voor de minidrones, die minder dan 4 kilo wegen. Gebruikers van deze drones hoeven vanaf 1 oktober al geen vergunning en ontheffing meer aan te vragen.

Bron: ANP

Ook interessant