toggle menu

'Rijk is nodig bij vervangen aardgas'

'Rijk is nodig bij vervangen aardgas'

Wethouders van Utrecht, Woerden en Wageningen zeggen dat het Rijk financieel moet bijspringen in de door hen aangewezen aardgasvrije proefwijken, schrijft de Volkskrant.

Huiseigenaren in wijken die als proeftuin zijn aangewezen, vrezen dat zij op kosten worden gejaagd. Utrecht en Woerden zijn reeds in botsing gekomen met particuliere huiseigenaren. Die kregen te horen dat ze hun woning moeten aanpassen voor 2030. Die opdracht vereist een investering van een paar duizend euro tot 30 duizend euro, aldus een schatting van Milieu Centraal.

'Er moet meer ondersteuning van het Rijk komen met geld en kennis', zegt de Wageningse wethouder Lara de Brito (GroenLinks). 'Wij krijgen een opdracht waarvoor niemand een oplossing heeft; wij zijn de eersten en iedereen kijkt mee.'

Radar Extra onderzoekt energietransitie

Over dertig jaar moet de CO2-uitstoot in Nederland vrijwel nul zijn, dat is in het klimaatakkoord van Parijs afgesproken. Dat heeft nogal wat gevolgen voor de consument. Hoe krijgen we dat voor elkaar? En wat zal het ons gaan kosten? Antoinette Hertsenberg onderzoekt in een nieuw Radar Extra-tweeluik de gevolgen van deze zogenoemde energietransitie en laat zien hoe de consument hier zelf zijn steentje aan kan bijdragen.

Radar Extra, maandag 14 en 21 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron: ANP Mediawatch/ Volkskrant

Ook interessant