toggle menu

Risico op radioactieve besmetting voor personeel crematorium

Risico op radioactieve besmetting voor personeel crematorium

Patiënten krijgen steeds vaker een behandeling met nucleaire geneesmiddelen. Het risico dat uitvaartpersoneel tijdens een crematie hiermee wordt besmet neemt daardoor toe. De Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) waarschuwt hiervoor in het programma EenVandaag.

Het is daarom niet toegestaan dat overledenen die bijvoorbeeld zijn behandeld met radio-actief jodium worden gecremeerd. Als het crematorium hier niet over is ingelicht, gebeurt het soms alsnog. Dit was het geval bij een crematorium in Purmerend. Nadat bleek dat de oven besmet was met radio-actief materiaal, bleven de deuren van het crematorium drie maanden gesloten.

Volgens de toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming waren er vorig jaar twee van dit soort incidenten in crematoria.

Advies van de arts

Gebeurt het toch, 'dan wordt de omgeving in feite meebehandeld, wat schadelijk kan zijn', legt Marcel Stokkel, voorzitter van de NVNG, uit. Het is aan de behandelend arts om de nabestaanden hierover te adviseren. Komt een patiënt kort nadat hij of zij is behandeld met medische isotopen te overlijden, dan adviseert de arts om deze persoon niet te cremeren maar te begraven.

Betere maatregelen

Roel Stapper, woordvoerder van de Landelijke Vereniging van Crematoria, vindt echter dat er meer maatregelen moeten worden genomen. Hij stelt voor dat patiënten een penning of bandje dragen waarop staat of ze zijn behandeld met nucleair materiaal.

Bron: EenVandaag

Ook interessant