'Risico zonnen door kinderen onderschat door ouders'

'Risico zonnen door kinderen onderschat door ouders'

De huid van kinderen verbrandt gemakkelijker dan die van volwassenen en loopt twee keer zoveel kans op huidkanker. Toch is ongeveer de helft van de ouders daar niet van op de hoogte, blijkt uit het 'Nationale Zonrapport 2020'. Het onderzoek is gefinancierd door kledingmerk UV-Fashions.

Volgens het rapport onderschat 43 procent van de moeders en 63 procent van de vaders het risico van kinderen die onvoldoende beschermd in de zon zitten.

70.000 mensen

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en is in de afgelopen tien jaar zelfs verdubbeld naar 70.000 gevallen. De belangrijkste oorzaak van de huidkanker is een blootstelling aan te veel uv-straling. Door verstandiger te zonnen, valt deze huidkanker te voorkomen.

Kinderhuid

Vooral de huid van kinderen is gevoelig voor zonlicht. Volgens de opdrachtgever van het onderzoek geeft 60 procent van de ouders aan dat hun kind weleens verbrandt in de zon. Bij 10 procent is er zelfs sprake van zware verbranding.

Jongeren

Ook jongvolwassenen lijken het niet zo nauw te nemen met het risico op huidkanker. Bijna driekwart van de jongeren zont wel eens tijdens de heetste uren van de dag. Vooral mannen smeren zich daarbij onvoldoende in.

Bron: ANP

Ook interessant