RIVM krijgt honderden klachten over cosmetica

Een speciaal meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft sinds de lancering in november 2009 bijna zeshonderd meldingen gekregen van gezondheidsklachten die mogelijk veroorzaakt zijn door cosmetica. Dat heeft het RIVM donderdag bekendgemaakt.

De meest voorkomende klachten betreffen irritaties aan gezicht, ogen, hals en oksels. Vooral over make-up, in het bijzonder oogmake-up, werd veel geklaagd. Het meldpunt (www.cosmeticaklachten.nl) is ingesteld in het kader van een driejarig onderzoek naar de huidklachten die cosmetica mogelijk kunnen veroorzaken.

,,We zijn tevreden met de belangstelling voor het meldpunt, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken'', aldus RIVM-onderzoeker Jacqueline van Engelen. ,,Trends kun je pas na langere tijd signaleren. Daarom roepen we consumenten op hun klachten te blijven melden.''

Het onderzoek wordt gedaan op verzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Dermatologen, huisartsen en de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) werken eraan mee. Onder cosmetica vallen onder meer bad- en doucheproducten, deodorants, haar- en huidverzorging, make-up, scheerproducten, zeep en zonnebrandmiddelen.

Bron: ANP

Ook interessant