toggle menu

RIVM: Ook e-sigaret is giftig en gevaarlijk

RIVM: Ook e-sigaret is giftig en gevaarlijk

De elektronische sigaret is, net als een gewone peuk, een verslavend product dat zeer giftige stoffen bevat. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM, zo schrijft het AD.

De overheidswaakhond op het gebied van volksgezondheid maakt korte metten met claims dat e-sigaretten gezond zijn. Zo hebben gebruikers vaak last van mond- en keelirritatie, duizeligheid en misselijkheid. De uitgeademde lucht bevat bovendien veel schadelijke stoffen en de geïnhaleerde nicotine is slecht voor ongeboren kinderen.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid onderneemt direct actie, zo liet hij weten aan het AD. Het kabinet wil niet wachten op Brussel en komt zelf met stappen op het gebied van reclame, veiligheid, kwaliteit en etikettering.

NVWA: 'Vloeibare nicotine levensgevaarlijk voor kinderen' 

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) buigt zich over de e-sigaret. De autoriteit meldt dat vloeibare nicotine in een elektronische sigaret levensgevaarlijk is voor kinderen. Een klein slokje van de vloeistof is al genoeg voor een acute nicotinevergiftiging. 

De NVWA adviseert daarom ampullen en navulverpakkingen uit de buurt van kinderen te houden. Ook pleit de autoriteit onder meer voor kindveilige verpakkingen.

Incidenten

Bij de NVWA en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum kwamen in 2013 al zes meldingen binnen van incidenten met navulverpakkingen met nicotine. In het buitenland is dit jaar een dodelijke vergiftiging van een kind gemeld, aldus de NVWA.

De NVWA onderzocht op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het gebruik van de e-sigaret, die bekend staat als een onschadelijk alternatief voor de gewone sigaret.

'Wel degelijk schadelijk'

De organisatie komt in het rapport tot de conclusie dat de elektronische sigaret met nicotine ampul wel degelijk schadelijk is, bijvoorbeeld voor ongeboren kinderen. Zwangere vrouwen zouden dus geen e-sigaretten moeten roken, aldus de NVWA. Ook kan de uitgeademde lucht ongezonde stoffen bevatten wat ook weer slecht is voor jonge kinderen, zegt de organisatie.

Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad 

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant