RIVM: 'Toename antibioticagebruik zorgelijk'

RIVM: 'Toename antibioticagebruik zorgelijk'

Het gebruik van antibiotica bij patiënten is vorig jaar iets toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In ziekenhuizen is het gebruik van antibiotica met 4 tot 5 procent gestegen in vergelijking met 2014. Huisartsen schreven ongeveer 1 procent vaker antibiotica voor.

Resistentie

Het RIVM noemt deze langzame toename van antibioticagebruik zorgelijk. ‘Om de ontwikkeling van resistentie tegen te gaan, moet het antibioticagebruik beter op de individuele patiënt en de infectie worden afgestemd. Daarnaast is het van belang dat zorgverleners zorgvuldig de hygiëne- en infectiepreventiemaatregelen naleven om te voorkomen dat resistente bacteriën zich verspreiden', stelt het RIVM.

Bepaalde resistente bacteriën, zoals de gevaarlijke Klebsiellabacterie, zijn volgens het RIVM iets vaker aangetroffen. Tegelijkertijd blijken resistente bacteriën bij dieren minder vaak voor te komen.

Antibiotica bij dieren

Het gebruik van antibiotica voor dieren is, na jaren van forse daling, in 2015 zo goed als stabiel gebleven. Het preventief gebruiken van antibiotica in de veeteelt kan gevaarlijk zijn voor mensen. Door veelvuldig middelen te gebruiken tegen ziekteverwekkers kunnen die resistent worden. De mogelijkheden om die bacteriën te bestrijden met antibiotica worden daardoor zeer beperkt.

Bron: ANP

Ook interessant