RIVM waarschuwt voor valse sms-berichten over mogelijke coronabesmetting: 'Ga er niet op in!'

RIVM waarschuwt voor valse sms-berichten over mogelijke coronabesmetting: 'Ga er niet op in!'

Uit naam van het RIVM worden valse sms-berichten verstuurd, zo waarschuwt het instituut op Twitter. Wegens een mogelijke coronabesmetting neemt een GGD-medewerker spoedig telefonisch contact met je op, luidt de aankondiging. Het sms-bericht is echter niet van het RIVM afkomstig. Sterker nog, er is vermoedelijk sprake van oplichting.

Je bent zogenaamd op een locatie geweest waar 22 coronabesmettingen zijn vastgesteld, valt te lezen in het sms-bericht, en om die reden zal een medewerker van de GGD op korte termijn contact met je opnemen.

Door spoofing lijkt het bericht afkomstig van het RIVM

De afzender heeft zich door middel van een techniek die bekend staat als spoofing bovendien de telefonische identiteit van het RIVM aangemeten, zodat het lijkt alsof het RIVM inderdaad de echte afzender is van dit bericht. Om die reden ligt het niet voor de hand om te denken dat het slechts een flauwe grap betreft: in dat geval zou de afzender de moeite niet nemen om 'RIVM' als afzender te laten vertonen.

Op Twitter laat het RIVM weten dat zij überhaupt nooit sms-berichten sturen. Het instituut vreest dat oplichters zichzelf willen verrijken en vermoedt dat kwaadwillenden aan de telefoon zullen proberen om je bankgegevens te ontfutselen.

Tot slot raadt het instituut mensen die gebeld worden door de GGD aan om op te hangen en zelf even te bellen met de regionale GGD indien ze het niet helemaal vertrouwen.

Bron: Twitter

Ook interessant