Rode Kruis geeft festivalgangers tips over gebruik lachgas

Rode Kruis geeft festivalgangers tips over gebruik lachgas

Het Rode Kruis gaat festivalgangers tips geven over het gebruik van lachgas en andere drugs. De organisatie ziet dat steeds meer mensen lachgas gebruiken en wil daarom de risico's van het middel zoveel mogelijk beperken. Hulpverleners willen voorkomen dat feestvierders op de EHBO-post belanden.

Om zo min mogelijk risico te lopen is het belangrijk om lachgas zittend te inhaleren. Daarnaast is het belangrijk om het gas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit in te ademen, omdat dit kan leiden tot bevroren longen of lippen. EHBO-instructeur van het Rode Kruis Lars van Driel waarschuwt verder voor de combinatie van lachgas en alcohol. 'Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee. Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort.'

Lees meer: Aantal gezondheidsklachten door lachgas neemt snel toe

Voorzorgsmaatregelen

'Het beste advies is uiteraard om niet te gebruiken', zegt Marjan Heuving van het Trimbos-instituut. 'Als men het toch wil gebruiken, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico's te verkleinen.' Heuving zegt dat lachgas makkelijk verkrijgbaar is en dat de gevaren beperkt lijken, terwijl deze wel degelijk bestaan.

Website

Alle tips en risico's van lachgas zijn te vinden op de site van het Rode Kruis. Ook worden ze verspreid via sociale media.

Wat is lachgas precies, hoe gevaarlijk is het en moet je je als ouder zorgen maken? Zorg.nu geeft antwoord.

Lees meer: Lachgas: wat is het en hoe gevaarlijk is het?

Bron: ANP

Ook interessant