toggle menu

Rookverbod horeca steeds beter nageleefd

Rookverbod horeca steeds beter nageleefd

Nederlandse horecaondernemers houden zich steeds beter aan het rookverbod, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag.

Bijna 100 procent

Bij restaurants, cafetaria's, sportkantines, hotels en centra voor kunst en cultuur is de naleving inmiddels bijna 100 procent. Cafés en discotheken blijven met 74 procent nog steeds achter, maar ook daar wordt het rookverbod de afgelopen jaren steeds beter nageleefd. Het onderzoek is in september en oktober 2014 onder circa 900 horecabedrijven in 25 gemeenten uitgevoerd door bureau Intraval.

Rookvrij

Opvallend is dat de helft van de kleine cafés waar tot 10 oktober 2014 nog wel mocht worden gerookt, vóór die datum al rookvrij was. Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad is de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel per 10 oktober 2014 komen te vervallen en geldt het rookverbod in de hele horeca. 5 februari is de overheidscampagne 'Alle horeca rookvrij' gestart om het publiek en de ondernemers te informeren.

Sterfgevallen door meeroken

Jaarlijks sterven in Nederland volgens de NVWA enkele duizenden mensen door meeroken. Onder rokers is het aantal sterfgevallen als gevolg van roken 20.000 per jaar. Ook hebben meerokers 20 à 30 procent meer kans op een ziekte aan het hart. Rookcontroles blijven daarom een prioriteit van de NVWA.

Bron: ANP

Ook interessant