toggle menu

Rotterdam schrapt sollicitatieplicht ouderen in bijstand

Rotterdam schrapt sollicitatieplicht ouderen in bijstand

Rotterdam schrapt de sollicitatieplicht voor oudere werkzoekenden in de bijstand. Alleen als de oudere nog aan de slag wil, helpt de gemeente bij het vinden van werk. Dat schrijft PvdA-wethouder Richard Moti (werk & inkomen) aan de gemeenteraad.

Moti wil de komende vier jaar het aantal Rotterdammers in de bijstand laten dalen van 37.700 naar 30.000. Hij wil dat bereiken door meer maatwerk en een persoonlijke aanpak te bieden. Die aanpak richt zich behalve op zestigplussers ook op mensen die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten en kwetsbare jongeren. Rotterdam trekt er 9 miljoen euro voor uit.

'Geen oneindige trajecten voor wie werk geen haalbaar perspectief lijkt'

'Rotterdammers voor wie werk geen haalbaar perspectief lijkt, hoeven niet langer een verplicht aantal sollicitatiebrieven te versturen of onnodige trajecten te volgen', schrijft Moti. De gemeente kijkt wel of deze groep op een andere manier nog iets kan doen voor Rotterdam, bijvoorbeeld als vrijwilliger.

Bijstandsgerechtigden die kansrijk zijn op de arbeidsmarkt worden in de nieuwe aanpak vooral digitaal benaderd.

Ouderen niet te vroeg afschrijven 

Vicepremier Hugo de Jonge wil niet ingaan op het besluit, maar hij benadrukt wel dat oudere mensen niet te vroeg moeten worden afgeschreven. 'Dat risico dat het zo begrepen wordt, is wel aanwezig.'

Volgens de vicepremier moeten we ook niet accepteren dat ouderen steeds moeilijker aan de bak komen. 'Ouderen moeten volop kunnen meedoen', zei De Jonge op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij verving daar premier Mark Rutte, die in Brussel is.

Radar Extra: Kans op werk: 3 procent

Vijftigplussers worden er moedeloos van; verplicht solliciteren zonder enig resultaat. Waarom komt deze groep werklozen nauwelijks nog aan de bak? Antoinette Hertsenberg onderzoekt dit in een Radar Extra-tweeluik.

Is het basisinkomen een oplossing? Kijk Radar Extra terug

Bron: ANP

Ook interessant