Rover: Nieuwe investeringen in het openbaar vervoer nodig

Rover: Nieuwe investeringen in het openbaar vervoer nodig

Reizigersorganisatie Rover is teleurgesteld in de plannen van het kabinet. Er komen geen nieuwe investeringen in het openbaar vervoer, terwijl die wel nodig zijn om de groei van het aantal reizigers op te vangen, zegt de organisatie.

Volgens Rover zijn de grenzen van het huidige openbaarvervoernetwerk bereikt. Er is te weinig geld beschikbaar voor nieuwe lightraillijnen en bussen hebben niet genoeg vrije busbanen. Rover vindt ook dat de geplande verhoging van de btw niet door mag gaan. Die zou openbaar vervoer duurder maken.

Duurzaam vervoer stimuleren

De sector zelf deelt de kritiek. Er is meer geld nodig dan eenmalig 2 miljard euro, zegt de brancheorganisatie OV-NL. De koepel is ook bang dat openbaar vervoer minder aantrekkelijk wordt als de btw omhoog gaat. 'De maatregel staat bovendien haaks op de keuze van dit kabinet om duurzaam vervoer te stimuleren, en werkt averechts op de klimaatdoelstellingen', verklaart OV-NL. De organisatie vraagt het kabinet om vervoerders en reizigers te compenseren, of om de opbrengsten in het openbaar vervoer te steken.

Ook de ANWB is kritisch. Om de files te bestrijden is 'fors meer geld' nodig dan het kabinet ervoor uittrekt, zegt de organisatie.

Bron: ANP 

Ook interessant