RTL gaat onderzoek doen naar werkwijze hulpprogramma's

RTL gaat onderzoek doen naar werkwijze hulpprogramma's

RTL heeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) beloofd tot de bodem uit te zoeken of deelnemers aan zogenoemde hulptelevisieprogramma's onfatsoenlijk zijn behandeld.

Dekker heeft naar eigen zeggen vertrouwen in RTL, dat hij kent als een redelijk mediabedrijf dat 'heel betrokken is bij de gevoelens in Nederland'. RTL ligt onder vuur sinds NRC Handelsblad vorige week in een reeks artikelen aan de kaak stelde dat het Luxemburgse concern het niet zo nauw zou nemen met de belangen van deelnemers aan programma's als Geef Mij Nu Je Angst.

'Misbruik van kwestbare mensen'

Volgens de SP en D66 maakt RTL misbruik van kwetsbare mensen, die het bedrijf wurgcontracten in de maag zou splitsen. Beide partijen vroegen de staatssecretaris in te grijpen. Dekker wees er maandag, bij de behandeling van de Mediabegroting, wel op dat RTL niet onder Nederlands toezicht staat en bovendien vrij is contracten af te sluiten. Wel kan hij zich voorstellen dat mensen in de knel soms tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen en heeft hij RTL daarom om uitleg gevraagd.

'Wantoestanden zijn niet integer'

De wantoestanden waarover NRC Handelsblad schrijft passen niet in de opvatting van integere tv die het Luxemburgse bedrijf erop nahoudt, liet het Dekker weten. De staatssecretaris wacht nu af wat RTL onderneemt. Hij rekent op een bevredigend antwoord van het bedrijf, omdat het zich bijvoorbeeld ook vrijwillig aan de Kijkwijzer houdt.

Omroepen meer samenwerken

Dekker maakte bij de begrotingsbehandeling geen bezwaar tegen de extra miljoenen die PvdA en VVD willen uittrekken om de regionale omroepen aan te moedigen meer samen te werken. Niets staat dat extra geld, twee keer zoveel als de 8,5 miljoen die Dekker zelf voorhad, nu meer in de weg.

Niet rectificaties afdwingen

De staatssecretaris wil de ombudsman voor de publieke omroepen, die in januari aantreedt, niet het recht geven rectificaties af te dwingen. Dat zou de journalistieke onafhankelijkheid van de omroepen schaden. Ze moeten wel beloven de ombudsman serieus te nemen en kunnen alleen bij hoge uitzondering zijn oordeel in de wind slaan. Anders verzuimen de omroepen hun plicht en 'hebben we een conflict', zei Dekker.

Bron: ANP

Ook interessant