Ruim 200 mensen en organisaties vragen subsidie aan voor campagne sleepwet

Ruim 200 mensen en organisaties vragen subsidie aan voor campagne sleepwet

211 mensen en organisaties hebben een subsidie aangevraagd voor activiteiten die het publieke debat moeten stimuleren over de zogenoemde aftapwet of sleepwet. Volgens de Referendumcommissie zijn er 137 aanvragen gedaan door organisaties of mensen die neutraal staan ten opzichte van de wet. 51 zijn tegen, 23 voor.

Er is in totaal 2 miljoen euro aan subsidies beschikbaar om campagne te voeren in de aanloop naar de omstreden wet, die officieel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heet. Particulieren konden maximaal 5000 euro en organisaties maximaal 50.000 euro subsidie aanvragen. Op 21 maart, als er ook gemeenteraadsverkiezingen zijn, is het referendum.

Deel van het budget onbenut

In de categorie 'voor' was 600.000 euro beschikbaar. De 23 aanvragers vroegen opgeteld 445.395 euro subsidie. Dat is minder dan er budget beschikbaar is. Daardoor blijft een deel van het budget onbenut. Dat resterende budget mag overigens niet worden overgeheveld naar een andere categorie, als daar meer is aangevraagd dan er budget beschikbaar is. In dit geval was er ook 600.000 euro beschikbaar voor het 'tegen-kamp', die groep vroeg totaal 1.354.450 euro aan. De subsidies worden verdeeld volgens het principe van 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.

De Wiv geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De Eerste Kamer gaf in juli vorig jaar groen licht voor de wet.

Aantal partijen heeft al geld toegekend gekregen

Een aantal partijen heeft al geld toegekend gekregen. Onder meer de Piratenpartij (tegen) en de Jonge Socialisten (tegen) vroegen subsidie aan. Zij willen onder meer flyers verspreiden. De Stichting Privacy First (tegen) wil een debat organiseren en via website en social media online campagne voeren. Voorstanders willen onder meer een website in het Nederlands, Arabisch, Engels en Turks en flyers in die talen. Een partij die neutraal tegenover de wet staat wil van het geld flyers en cupcakes uitdelen aan studenten van verschillende hogescholen. Daarvoor kreeg deze club, die niet met name wordt genoemd, 4830 euro subsidie.

Het is de tweede keer dat een raadgevend referendum wordt gehouden. De eerste ging in april 2016 over het verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Voor deze stemming is destijds bijna 2 miljoen aan subsidie toegekend om campagne te voeren, verdeeld over 110 mensen en organisaties.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant