Ruim 2,3 miljoen digitale patiëntdossiers

Ruim 2,3 miljoen digitale patiëntdossiers

Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben inmiddels toestemming gegeven aan hun huisarts of apotheek om hun medische gegevens uit te wisselen met andere zorgverleners via een elektronisch patiëntdossier (LSP). Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).

In augustus vorig jaar stond de teller nog op 800.000. VZVZ vermoedt dat zorgverleners patiënten afgelopen tijd actief hebben gevraagd om toestemming, bijvoorbeeld de groep mensen die voor een griepprik werd opgeroepen. Ook zou een administratieve achterstand zijn weggewerkt.

Driekwart van de huisartsenpraktijken is aangesloten bij het LSP (Landelijk Schakelpunt) en 83 procent van het totaal aantal apotheken in ons land. 'Daaruit blijkt dat zorgverleners het nut inzien van het LSP', aldus de woordvoerder van de VZVZ.

VZVZ is verantwoordelijk voor het LSP. Sinds januari 2013 moeten patiënten toestemming geven aan een zorgverlener om digitaal medische gegevens uit te wisselen met andere zorgverleners.

Het LSP is een 'doorstart' van het het EPD (elektronisch patiëntdossier). In april 2011 haalde de Eerste Kamer een streep door het EPD, omdat de privacy van de patiënt onvoldoende kon worden gegarandeerd.

Bron: ANP

Ook interessant