Ruim 5000 Groningers eisen emotieschade bij NAM

Ruim 5000 Groningers eisen emotieschade bij NAM

Ruim 5000 Groningers eisen via de rechter een vergoeding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de emotionele schade die zij zeggen te ondervinden van de gaswinning en de daaruit voortvloeiende aardbevingen. 'Dat gaat van mensen die angsten hebben tot en met mensen die niet meer thuis durven te slapen en bij de psychiater lopen', licht advocaat Pieter Huitema toe.

De advocaat vraagt de rechtbank in Assen daarom een vergoedingssysteem goed te keuren waarin het leed in verschillende categorieën wordt onderverdeeld. 'Er is een hoop leed geleden hier', zegt hij.

Rechtbank: NAM aansprakelijk

Dezelfde rechtbank bepaalde in maart 2017 al dat de NAM aansprakelijk is voor de immateriële schade van 120 inwoners van het gaswinningsgebied waar aardbevingen voorkomen. De NAM ging in beroep. Op een uitspraak van het gerechtshof wil de raadsman niet wachten. 'Dan zijn we zo anderhalf jaar verder. De eerste uitspraak sterkt ons enorm in de gedachte dat de NAM aansprakelijk is.'

Het hof is nog niet toe aan inhoudelijke behandeling. De rechters hebben de Hoge Raad vooraf gevraagd hoe bepaalde wetsartikelen uitgelegd moeten worden.

Bedragen binnen enkele weken gevorderd

Voor de groep van 120 mensen die principieel al gelijk heeft gekregen, verwacht advocatenkantoor De Haan - waar Huitema werkt - binnen enkele weken concrete bedragen te vorderen.

Quote
Hun woongenot wordt ernstig geschaad en dat moet worden gecompenseerd
Pieter Huitema, advocaat

Onder de circa 5000 Groningers die zich bij de nieuwe procedure hebben aangesloten, zijn zowel woningeigenaren als duizenden huurders. Zij zijn onder meer door de Woonbond gewezen op de mogelijkheid om schade te claimen. Van elke gedupeerde is vastgelegd welke impact de aardbevingen op zijn of haar leven hebben. 'Hun woongenot wordt ernstig geschaad en dat moet worden gecompenseerd', vat Huitema hun problemen samen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant