toggle menu

Run op schildkliermedicijn

Run op schildkliermedicijn

Berichten eerder deze week over een dreigend tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab hebben geleid tot een run op de Nederlandse apotheken. Dat laat de brancheorganisatie van apothekers KNMP weten.

Volgens de organisatie is er bij de groothandels echter nog voldoende voorraad.

Medicijn niet beschikbaar

De fabrikant van het geneesmiddel Aspen Pharma Trading Ltd. maakte deze week bekend het schildkliermedicijn in de dosis van 0,025 mg vanaf februari niet meer te leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zijn vanaf medio 2016 niet meer beschikbaar.

Onrust

Volgens de KNMP heeft de mededeling veel onrust veroorzaakt bij de patiënten, die zich massaal aan de balie bij de Nederlandse apotheek hebben gemeld.

Extra voorraden

Fabrikant, B-Medical van het merk Thyrofix, dat eveneens de werkzame stof levothyroxine bevat, verwacht 25 januari extra voorraden beschikbaar te krijgen.

Update 15 januari 2016, 15:31 uur: Reactie minister Edith Schippers

Heeft de fabrikant van schildkliermedicijn Thyrax Duotab zich wel aan de wet gehouden? De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet daar onderzoek naar, zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag. Ze wil niet zeggen wat de mogelijke straffen zijn. De inspectie zelf bevestigt alleen dat er een onderzoek loopt.

Schippers spreekt van 'een meer dan vervelende situatie'. Ruim 300.000 Nederlanders gebruiken Thyrax. Vanwege het tekort moeten ze overstappen naar een ander middel, maar hun lichaam moet daar eerst aan wennen. De overstap kan gepaard gaan met onder meer hartkloppingen, extra vermoeidheid en stofwisselingsproblemen.

Bron: ANP

Ook interessant