toggle menu

Russische ING tak betrokken bij witwassen van miljoenen euro's

Russische ING tak betrokken bij witwassen van miljoenen euro's

ING heeft via een vestiging in Rusland honderden miljoenen euro laten passeren van bedrijven die deel uitmaken van een grote witwasmachine, opgezet door de Russische Troika Bank. En dat terwijl de bank wist dat de bedrijven mogelijk betrokken waren bij witwassen. Al in 2009 deed ING zelf een melding bij de Belgische toezichthouder over één van de bedrijven, die ook bankierde bij de Litouwse Ukio Bank.

Dat blijkt uit interne documenten van Ukio Bank, die in handen zijn van onderzoekscollectief OCCRP en werden gedeeld met Trouw, platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer. De documenten leggen de 'Troika Laundromat' bloot, de witwasmachine die werd opgezet door de Troika Bank, die via de Ukio Bank in Litouwen miljarden aan verdacht geld naar Europa liet stromen.

Het bedrijf waar het om draait, is het Cypriotische Popat Holdings, dat van 2006 tot zeker 2013 een bankrekening heeft bij ING in Moskou. Popat wordt beheerd en aangestuurd door de Russische Troika Bank, en heeft eveneens een bankrekening bij het ­Litouwse Ukio. Vanuit Popat schieten honderden miljoenen heen en weer naar andere bedrijven in de witwasmachine.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw / Investico / de Groene Amsterdammer

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant