Rutte: Stop met hamsteren

Rutte: Stop met hamsteren

Premier Mark Rutte roept Nederlanders op te stoppen met het hamsteren van bijvoorbeeld wc-papier en voedsel. Dat is niet alleen onnodig, het treft ook 'mensen die hard voor ons aan het werk zijn' en na een lange dag de schappen leeg aantreffen, zegt hij.

'Stop daarmee', zei Rutte na een dag vol berichten over wc-papiertekorten en mensen die grootschalig eten en drinken inslaan. Hij noemt dat gedrag 'vervelend'. Het is 'niet aardig' voor hulpverleners en anderen die in touw zijn om de coronacrisis het hoofd te bieden, waarschuwt de premier. Die hebben geen tijd om te hamsteren en dreigen daardoor achter het net te vissen.

Sinds het kabinet donderdag nieuwe, veel ingrijpender maatregelen aankondigde om de opmars van het coronavirus te stuiten, maken supermarkten melding van hamsterende klanten. Veel gekochte producten zijn bijvoorbeeld handgels, zakdoekjes, zeep, reinigingsdoekjes, houdbare producten en toiletpapier.

Update 14 maart: voldoende voorraad in distributiecentra

De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten in Nederland draaien momenteel op maximale capaciteit om de tekorten aan voorraden in de Nederlandse supermarkten aan te vullen. Vele honderden extra vrachtwagens worden dit weekend ingezet om de winkels van producten te voorzien. Dat zegt directeur Marc Janssen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie die de belangen van de supermarkten en foodservicebedrijven behartigt.

Janssen denkt dat pas na dit weekend de voorraden in de winkels weer grotendeels op normaal niveau zijn: 'Zowel in de distributiecentra als in de winkels wordt met man en macht gewerkt en waar nodig extra personeel ingezet om alle schappen gevuld te krijgen. De situatie is al aan het verbeteren, achterstanden worden ingehaald, maar ik vrees dat dat dit weekend nog niet helemaal gaat lukken.' Het CBL benadrukt dat er voldoende voorraden in de distributiecentra liggen.

Het CBL vermoedt dat de supermarkten goede omzetten draaien, maar heeft daarover nog geen concrete cijfers.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant