toggle menu

Schade rond jaarwisseling 15 tot 20 miljoen euro

Schade rond jaarwisseling 15 tot 20 miljoen euro

Verzekeraars schatten de schade van de jaarwisseling op 15 tot 20 miljoen euro. Volgens de eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars kwam de particuliere schade vorig jaar uit op circa 10 miljoen. De schatting beperkt zich tot verzekerde schade die onder de dekking valt van particuliere opstal-, inboedel- en autoverzekeringen.

Stichting Salvage, die namens brandverzekeraars eerste hulp bij brand biedt aan verzekerden, ontving rond de jaarwisseling een recordaantal meldingen van woningbranden. Het hogere schadebedrag komt mede door het zachte weer, verklaart het verbond. 'Het was droog en niet erg koud. De ervaring leert dat men dan langer buiten blijft om vuurwerk af te steken,' zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Quote
Het is niet uit te sluiten dat uiteindelijk de rekening bij verantwoordelijken terecht komt
Richard Weurding, algemeen directeur Verbond van Verzekeraars

De schadeomvang door de vonkregen in Scheveningen is nog niet bekend doordat verzekeraars nog geen totaalbeeld van alle schadeclaims hebben. Het gaat voornamelijk om veel kleine schades en enkele woningbranden, zegt het verbond. 'Onze prioriteit is het helpen van de gedupeerden', vertelt Weurding. 'Het is niet uit te sluiten dat uiteindelijk de rekening bij verantwoordelijken terecht komt, maar daarvoor wachten we nader onderzoek af.'

Meeste schade door illegaal vuurwerk en vandalisme

'Dat Stichting Salvage nog nooit zoveel meldingen heeft ontvangen, toont aan dat er sprake was van een uitzonderlijke jaarwisseling', aldus Weuring. Volgens de verzekeraars wordt de meeste schade veroorzaakt door illegaal vuurwerk en vandalisme.

De laatste jaren schommelde het schadebedrag tussen de 10 en 15 miljoen euro met 2016/2017 als uitschieter, toen was de schade 19 miljoen euro.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant