toggle menu

Schimmels, beestjes en poepbacteriën in groot deel vakantiehuisjes

Schimmels, beestjes en poepbacteriën in groot deel vakantiehuisjes

Vakantiebungalows worden vaak niet goed schoongemaakt, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Onderzoekers troffen vaak poepbacteriën, stof, haren, schimmels, beestjes en vlekken aan op matrassen en muren. Roompot Vakanties, de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, probeerde publicatie van dit onderzoek tegen te houden, maar werd onlangs door de rechter in het ongelijk gesteld.

Onderzoekers van de Consumentenbond boekten op dertig vakantieparken in Nederland een huisje. Ze onderzochten vervolgens hoe schoon het onderkomen was. Hierbij werd ook een uv-lamp gebruikt die onder meer sporen van urine, bloed en andere lichaamsvloeistoffen zichtbaar maakt. Onder meer de douchevloer of badkuip, wc-bril, deurklink, wastafelkraan en eettafel werden onder de loep genomen.

Poepbacterie aangetroffen

Veertien huisjes bleken niet schoon genoeg. Vooral de muren in de keuken, wc en badkamer waren vies. In bijna de helft van de woningen werd de bacterie E. coli aangetroffen, die ook bekendstaat als de poepbacterie. Ook het aanrecht bleek vaak niet schoon. Slechts in zeven van de dertig huisjes werden op het aanrecht niet te veel bacteriën aangetroffen.

Center Parcs, Roompot en Landal zeggen de uitslagen van de tests serieus te nemen en beloven maatregelen.

Roompot: schoonmaak blijft mensenwerk

Roompot zegt in een nadere reactie verrast te zijn door de resultaten. De exploitant van vakantieparken juicht consumentenonderzoek toe, 'mits relevant en zorgvuldig uitgevoerd'. Aan dat laatste wordt getwijfeld. Volgens Roompot blijft schoonmaak mensenwerk en met 'wekelijks duizenden schoongemaakte vakantiehuizen kan er altijd wat misgaan'.

'Gasten betalen gemiddeld 50 euro voor de schoonmaak'

Vakbond CNV Vakmensen stelt dat het geld dat vakantiegangers betalen voor reiniging van hun verblijf niet terechtkomt bij de schoonmakers. 'Gasten betalen gemiddeld zo’n 50 euro voor de schoonmaak. Als dat geld ook echt aan de schoonmaak wordt besteed, zou het er in de vakantiehuisjes een stuk beter uitzien', reageert Jan Kampherbeek namens de bond. Volgens hem zou dat bedrag genoeg zijn voor twee uur schoonmaakwerk, maar krijgt een schoonmaker voor een vierpersoonshuisje slechts een uur de tijd. 'Geef ze die twee uur waar de gasten voor betalen, dan lukt het wel.'

Bron: ANP

Ook interessant