toggle menu

Schiphol neemt maatregelen voor zomerdrukte

Schiphol neemt maatregelen voor zomerdrukte

Schiphol neemt extra maatregelen om de zomerdrukte op de luchthaven in goede banen te leiden. Zo worden meer mensen ingezet, zowel servicemedewerkers van Schiphol als bij de grensbewaking. Ook is vluchtinformatie 24 uur per dag en 7 dagen in de week te raadplegen. Daarnaast zijn in vergelijking met vorig jaar 3000 extra parkeerplaatsen beschikbaar.

Schiphol rekent in de zomermaanden juli en augustus op een recordaantal van 13 miljoen passagiers, bijna 1 procent meer dan een jaar eerder. Op piekdagen zullen tot wel 233.000 passagiers via de luchthaven reizen. Dat zal voornamelijk begin augustus het geval zijn als enerzijds mensen nog op vakantie gaan en anderzijds mensen weer terugkeren.

Extra grensbewakers

De marechaussee heeft inmiddels twee derde van de beoogde tweehonderd extra grensbewakers op de luchthaven ingewerkt voor deze zomer, als onderdeel van de ruim vierhonderd extra krachten die de marechaussee er landelijk voor grenscontroles bij krijgt. Na de zomer volgt de laatste pluk extra medewerkers.

Snellere grenscontrole

In twee van de drie vertrekhallen maakt Schiphol gebruik van CT-scans voor bagage. Deze 3D-controles maken het controleren van de handbagage een stuk sneller. Volgend jaar moeten de checks in vertrekhal 1 en 1A van de luchthaven ook worden uitgerust met deze technologie, nadat de verbouwing is voltooid.

Een proef met gezichtsherkenning wordt de komende tijd verder uitgebreid. Het uiteindelijke doel is om, passagiers die dat willen, door middel van gezichtsherkenning in combinatie met een digitale identiteit te laten inchecken, door de grenscontrole heen te krijgen en ook te laten boarden. De komende tijd wordt de lopende proef bij Cathay Pacific uitgebreid. Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben interesse getoond.

Online inchecken

Verder wijst Schiphol erop dat reizigers om tijd te besparen al 24 tot 30 uur voor vertrek online kunnen inchecken. Ook wordt het mogelijk om ruimbagage in te checken bij een balie op parkeerterrein P3 Lang Parkeren. Schiphol adviseert reizigers op tijd te komen, maar niet té vroeg.

Storing

Een storing bij de bagageafhandeling zorgde afgelopen weekend nog voor chaos. Daardoor bleven duizend koffers achter op de luchthaven. Schiphol benadruk dat, alle inspanningen ten spijt, er altijd een risico bestaat dat een haperend systeem voor problemen kan zorgen.

Bron: ANP

Ook interessant