toggle menu

Schiphol wil dinsdag bereikbaar blijven en dreigt met geding

Schiphol wil dinsdag bereikbaar blijven en dreigt met geding

Schiphol wil dat de luchthaven tijdens de landelijke ov-staking dinsdag bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Als het overleg daarover met de vakbonden niet het gewenste resultaat oplevert, stapt Schiphol naar de rechter om te proberen dit af te dwingen. De luchthaven bereidt daarvoor een spoed-kort geding voor bij de rechtbank Noord-Holland, dat zondagochtend zou moeten plaatsvinden op Schiphol zelf.

Een woordvoerder van Schiphol benadrukte vrijdag dat het overleg met de bonden nog loopt de komende dagen. 'We hebben geen conflict met de bonden, maar we hebben tegengestelde belangen. We willen Schiphol bereikbaar en veilig houden. Als er helemaal geen treinen en bussen rijden, wordt dat ernstig beperkt.'

Volgens hem komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven. Als het ov niet rijdt, zal het ook extra druk op de weg worden richting Schiphol. Bovendien zouden de vele mensen die landen, niet weg kunnen van het vliegveld, stelt hij. Dat levert allerlei risico's op voor de veiligheid.

Exacte inzet onduidelijk

Het is nog niet duidelijk wat de exacte inzet van een kort geding zou worden, bijvoorbeeld een verbod van de staking of een gedeeltelijk verbod. Ook dat hangt af van de uitkomst van de gesprekken, aldus de woordvoerder.

De FNV bevestigde dat het overleg doorgaat, maar wilde vrijdagavond nog niet inhoudelijk reageren.

De bonden willen met de landelijke staking een beter pensioenstelsel afdwingen bij de werkgevers.

Update zondag 26 mei 2019

Gemeente ook partij in geding om ov-staking

De gemeente Haarlemmermeer sluit zich ook aan bij het geding. Burgemeester Onno Hoes vindt dat nodig, omdat hij de gevolgen voor de openbare orde en veiligheid op de luchthaven 'onaanvaardbaar en ontwrichtend' vindt.

Hoes is bang dat vele tienduizenden mensen op of rond de luchthaven zullen stranden, waardoor ook de terminals zullen vollopen met reizigers die niet meer verder kunnen. 'Uiteraard erkennen wij het recht op staken, maar in dit geval kunnen we de veiligheid op en rond Schiphol niet meer garanderen', aldus de burgemeester.

Het kort geding is zondag om 10:00 uur op Schiphol begonnen.

Update zondag 26 mei 2019, 11:15 uur

Ultieme poging tot overleg

Vakbonden, NS, Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer doen een ultieme poging om tot een oplossing te komen voor de bereikbaarheid van de luchthaven tijdens de staking van het openbaar vervoer dinsdag. Het kort geding dat Schiphol had aangespannen is daarvoor geschorst.

Bron: ANP

Ook interessant