Schippers: laat bacterie niet van ons winnen

Schippers: laat bacterie niet van ons winnen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wijst alle zorginstellingen en huisartsen erop dat steeds meer bacteriën ongevoelig zijn voor de werking van antibiotica.

Als dit tij niet wordt gekeerd, worden nu nog eenvoudig te genezen ziektes weer levensgevaarlijk. Schippers: 'Als we niet opletten, winnen de bacteriën het van ons.'

Actief opsporen

De bewindsvrouw spoort aan tot het voorkomen van infecties door goede hygiëne en roept op tot zinnig en zuinig omspringen met antibiotica. Ook moeten bacteriën actiever worden opgespoord. Tevens moeten nieuwe antibiotica worden ontwikkeld.

'Als antibiotica niet meer werken, lopen miljoenen mensen gevaar. We moeten dit proces keren. Anders worden transplantaties, kankerbehandelingen, maar ook routineoperaties levensgevaarlijk of onmogelijk. En kan zelfs een simpele blaasontsteking ons fataal worden.'

Resistentie brengt kosten en doden

Ze zegt dat er als gevolg van antibioticaresistentie inmiddels in Europa jaarlijks ongeveer 25.000 doden vallen. Ook is er sprake van 1,5 miljard aan vermijdbare zorgkosten.

Ook in de veehouderij moet: het antibioticagebruik verder omlaag. Internationale samenwerking in de strijd tegen de bacterie is noodzakelijk.

Schippers doet haar oproep dinsdag op European Antibiotic Awareness Day, een initiatief van de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

Bron: ANP

Ook interessant