Schippers wil opheldering over privacy NIP-test

Schippers wil opheldering over privacy NIP-test

België moet opheldering verschaffen over mogelijke schending van de privacy van Nederlandse vrouwen door een Belgisch bedrijf dat een test op geboorteafwijkingen (NIPT) aanbiedt.

Dat vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze heeft de Nederlandse toezichthouder op de privacy gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger.

Geen sprake van privékliniek

Schippers vraagt zich af of het bedrijf GENDIA, dat Nederlandse vrouwen die de NIP-test ondergingen later opnieuw benaderde voor andere onderzoeken, geen Belgische of Europese wetgeving heeft geschonden. Ze begrijpt niets van het verweer van de Belgische autoriteiten dat GENDIA een privékliniek is. 'In Nederland valt iedereen die bepaalde behandelingen uitvoert gewoon onder de wet', zei Schippers vrijdag.

Update: Verweer GENDIA

Het Belgische GENDIA, het bedrijf achter het zwangerschapsonderzoek NIPT, ontkent dat de privacy van Nederlandse vrouwen is geschonden. 'Een larie- en apekool-verhaal', zegt Patrick Willems, directeur van de kliniek. GENDIA benaderde vrouwen die de test op geboorteafwijkingen ondergingen later opnieuw met een nieuw preventief kankeronderzoek. Dat is volgens sommige privacyexperts niet in de haak. Volgens Willems is er geen sprake van koppelverkoop of schending van privacy. 'Het gaat om een follow-upbrief', zegt de arts. Volgens de directeur is op geen enkele manier de Belgische of Europese wetgeving geschonden.

Goed voorlichten

De minister begrijpt goed dat ziekenhuizen de Belgische NIP-test voorlopig niet meer aanbieden. Ziekenhuizen die dat nog wel doen, moeten patiënten goed voorlichten, vindt ze. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt de praktijken van GENDIA onwenselijk en beraadt zich op maatregelen. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is gestopt met het aanbieden van de test. 'OLVG wil op geen enkele wijze met deze praktijken worden geassocieerd en stopt daarom per direct de samenwerking met GENDIA', aldus het ziekenhuis.

'NIP-test GENDIA beter'

Volgens Willems is zijn NIP-test veel beter dan de tests in Nederland. 'Daarom zijn de klassieke ziekenhuizen in Nederland hier niet blij mee. En daarom is er nu rumoer in Nederland. Als arts is het mijn medische plicht om de test aan te bieden. Het is gratis advies. Maar bepaalde Nederlandse groepen lobbyen hier tegen', stelt Willems. De test zelf kost 359 euro.

Buitenlandse behandeling

Schippers waarschuwde dat Nederlanders die in het buitenland een behandeling ondergaan goed moeten beseffen dat ze dan ook onder buitenlandse regelgeving vallen. Het enige dat ze nu zelf voor gedupeerde Nederlandse vrouwen kan doen is 'de toezichthouder vragen druk uit te oefenen' op de Belgische collega's. De minister kan zelf ook druk zetten op de Belgen, maar ze wil eerst uitzoeken of het wel mag wat GENDIA heeft gedaan.

Deels vergoeding test

De minister maakte in september nog 26 miljoen euro vrij om de test gedeeltelijk te kunnen vergoeden. Nederlandse ziekenhuizen mogen de test vanaf april aan alle zwangere vrouwen aanbieden. Die datum kan helaas niet worden vervroegd om vrouwen tegemoet te komen die niet meer met een buitenlands bedrijf in zee durven, zei Schippers.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant