Schokkende beelden van dierenmishandeling bij varkensfokkerijen

Schokkende beelden van dierenmishandeling bij varkensfokkerijen

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij twee varkensfokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt is te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.

Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien. Zij worden aan hun lot overgelaten. Nadat de biggen zijn ingeënt worden ze opgesloten in krappe ruimtes.

Volgens Animal Rights zijn het couperen van de staart en het slijpen van de tanden standaard praktijken die als routine bij de wet verboden zijn. 'De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken', zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.

Quote
Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland
Erwin Vermeulen - Animal Rights 

Volgens hem zijn de gruwelbeelden geen uitzondering. 'We hebben nog wel meer beelden bij andere fokkerijen. Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland'.

Misstanden ontdekt bij inspectie NVWA

Uit eerdere inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek al dat er veel mis is bij varkensfokkerijen.

Volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) geven de beelden 'geen realistische weergave van het reilen en zeilen' op een gemiddeld varkensbedrijf. 'Staartjes afknippen met een kniptang is niet conform de richtlijnen. Ook werd er met biggen gegooid en tegen dieren getrapt. Dit is niet oké, dieren behoor je zo niet te behandelen', aldus de belangenorganisatie. In Nederland worden zo'n 15 miljoen vleesvarkens per jaar geslacht.

Fokkers ontspringen mogelijk de dans

De varkensfokkers ontspringen mogelijk de dans. Toezichthouder NVWA kan pas ingrijpen als ter plekke is vastgesteld wat er is gebeurd, zegt minister Carola Schouten van Landbouw. Het werk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt bemoeilijkt doordat de dierenrechtenorganisatie de beelden niet aan de dienst heeft voorgelegd, zegt Schouten. 'Als je misstanden ziet of constateert, meld dat dan ook bij de NVWA.' Nu is de misstand volgens de minister nog niet zomaar bewezen. 'Je kunt niet zomaar op basis van beelden zeggen: dus het is fout. Daar moet ook wel echt een check voor plaatsvinden.'

Waarschuwing! De beelden kunnen als schokkend worden ervaren. 

Bron: ANP

Ook interessant