Schokkende undercoverbeelden van misstanden in kippenschuren

Schokkende undercoverbeelden van misstanden in kippenschuren

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw undercoverbeelden naar buiten gebracht van misstanden in kippenschuren. Deze keer gaat het volgens de organisatie om bedrijven in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Belgisch Vlaanderen. Daarop zijn kale en verzwakte leghennen te zien die nog amper kunnen lopen, ook liggen er dode kippen in de stallen. Landbouworganisatie LTO Nederland is de acties van Animal Rights zat.

'Deze horrorschuren zijn gevuld met tienduizenden leghennen die door de hoge eierproductie en de levensomstandigheden, waaronder de vaak verstikkende atmosfeer, in anderhalf jaar tijd aftakelen tot opgebruikte, kale kippen. Hennen die ziek en zwak zijn worden aan hun lot overgelaten en krijgen niet de verzorging die ze nodig hebben', zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights.

Het leven van deze leghennen kan volgens hem 'op geen enkele wijze' als dierwaardig bestempeld worden.

De beelden van Animal Rights

Pas op: de beelden van Animal Rights kunnen als zeer schokkend worden ervaren! 

Volgens Vermeulen is het leven van leghennen sinds het verbod op legbatterijen nauwelijks verbeterd. De schokkende beelden zijn volgens hem geen uitzondering maar dagelijkse praktijk. De kippenschuren zijn 'fabrieken waarin de hennen ei-producerende 'machines' zijn waarvan velen sterven tijdens het proces'.

Legaal of illegaal 'niet relevant'

Het gaat Animal Rights er niet om of wat de beelden tonen legaal of illegaal is. 'Maar dat ieder fatsoenlijk mens zou wensen dat dit illegaal was'.

LTO is acties Animal Rights 'zat'

Landbouworganisatie LTO Nederland en de POV (Producentenorganisatie Varkenshouderij) zijn de acties van dierenwelzijnsorganisaties zat. Ze gaan boeren helpen bij het doen van aangiftes tegen zogenoemd 'dierextremisme'.

Maandag zei LTO al een van de organisaties, Animal Rights, te willen aanpakken. Aanleiding daarvoor zijn 'illegaal verkregen beelden' bij boerenbedrijven in de afgelopen maanden, aldus een woordvoerster van LTO. Animal Rights kwam maandag opnieuw met in kippenschuren gemaakte undercoverbeelden. Volgens de dierenrechtenorganisatie gaat het om bedrijven in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Vlaanderen (België). Daarop zijn kale en verzwakte leghennen te zien die nog amper kunnen lopen. Ook liggen er dode kippen in de stallen, soms al in verregaande staat van ontbinding.

'We wachten af tot het een zaak wordt'

Volgens LTO houden de demonstranten protesten bij veehouderijen, breken ze in en sturen ze 'doodskaarten' naar boerenfamilies en plakken ze stickers met lasterteksten op vlees in supermarkten. 'Het gaat te ver. Zij intimideren en bedreigen boeren en hun gezinnen op allerlei manieren. Dat gaat boeren niet in de koude kleren zitten', aldus Marc Calon, voorzitter van LTO.

'Waarom zou je iets aan de misstanden doen als je ook de boodschapper kan aanpakken?', reageert Erwin Vermeulen van Animal Rights. 'We wachten af tot het een zaak wordt, dan kunnen we ons verhaal doen. Dat willen we juist. Wij vinden dat het legitiem is om te filmen op dit soort locaties.'

'Economische schade door extremisme'

Volgens LTO en PVO wordt samengewerkt bij de aanpak met de nationale politie en wordt 'alle economische schade die door het extremisme wordt veroorzaakt door de brancheorganisaties in kaart gebracht'.

Lees ook: Keurmerken, codes en claims: zo kies je het beste ei

Caring Vets: 'Normale gang van zaken'

De trieste beelden van Animal Rights laten vooral de normale gang van zaken in de intensieve veehouderij zien, stelt dierenartsenorganisatie Caring Vets. 'Propvolle stallen met meerdere etages, kale, zieke en stervende dieren. De meeste eieren die te koop zijn in Nederland (en daarbuiten) worden op deze dieronvriendelijke manier geproduceerd in scharrelstallen en kooihuisvesting', aldus de organisatie, waar ruim honderd dierenartsen bij zijn aangesloten.

Volgens Caring Vets tonen de beelden slechts een gedeelte van het lijden van een legkip in de industriële pluimveehouderij. 'Het welzijn van de legkippen wordt ook ernstig geschaad tijdens de opfok, het vervoer naar de stal, het vangen en laden in kratten als de eierproductie is verminderd en het lange transport naar het slachthuis, veelal in Oost-Europa.'

Bron: ANP / Animal Rights

Ook interessant