Scholen sturen kinderen die extra zorg nodig hebben illegaal naar particuliere school

Scholen sturen kinderen die extra zorg nodig hebben illegaal naar particuliere school

Middelbare scholen sturen kinderen die extra zorg nodig hebben naar particuliere scholen, omdat ze hen zelf niet kunnen helpen, dat schrijft het AD zaterdag. De scholen betalen ook de rekeningen en overtreden daarmee de wet.

Reguliere middelbare scholen mogen geen geld doorsluizen naar particuliere scholen. Een woordvoerster van minister Arie Slob (Onderwijs) heeft dat zaterdag gezegd.

'In strijd met de wet'

Volgens de woordvoerster van Slob is deze constructie in strijd met de wet. Omdat in De Monitor en het AD geen namen van scholen worden genoemd, is het moeilijk er onderzoek naar te doen, voegt ze er aan toe. Wel wordt gewerkt aan een wet die samenwerkingsverbanden de mogelijkheid moet bieden 'complexe' leerlingen tijdelijk op een particuliere school te plaatsen. Voorwaarde wordt dan dat de reguliere school de leerling vervolgens weer terugneemt.

Uit onderzoek van het KRO/NCRV-programma De Monitor, dat zondagavond wordt uitgezonden, blijkt dat in het hele land kinderen via de scholen of samenwerkingsverbanden naar particuliere instituten worden doorgestuurd.

Passende plek voor ieder kind

Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014 zijn middelbare scholen verplicht voor ieder kind een passende plek te vinden. Omdat dat niet altijd lukt, zoeken ze naar andere (illegale) oplossingen.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad

Ook interessant