toggle menu

Shell: 'NAM financieel sterk genoeg om kosten aardbevingsschade te betalen'

Shell: 'NAM financieel sterk genoeg om kosten aardbevingsschade te betalen'

Shell is het niet eens met de teneur van de berichtgeving in Trouw, dat het olie- en gasconcern zich zou onttrekken aan aansprakelijkheid voor schulden van dochterbedrijf NAM. 'Als aandeelhouder nemen wij de problemen in Groningen serieus en werken mee aan een oplossing', meldt het olie- en gasconcern.

Volgens Shell is de NAM financieel gezond en in staat aan al haar verplichtingen te voldoen. 'Natuurlijk zijn er scenario’s denkbaar waarin extra maatregelen nodig zijn. Shell Nederland zal zich inzetten om NAM ook op termijn financieel gezond te houden', zegt een woordvoerder.

Intrekking garantie financiële situatie van de NAM

Het bericht van Trouw draait om de zogenoemde 403-aansprakelijkheidsverklaring, die Shell vorig jaar blijkt te hebben ingetrokken. Maar volgens Shell is dat een logische gang van zaken. De verklaring was een soort garantie voor leveranciers aangaande de financiële situatie van de NAM en had geen betrekking op de schadeafhandeling van de NAM. Nu de dochteronderneming voor het eerst een eigen jaarrekening heeft gepubliceerd, is die 403-verklaring niet meer nodig, aldus de woordvoerder van Shell.

'NAM is aansprakelijk'

Het ministerie van Economische Zaken laat via een woordvoerder weten dat de NAM als vergunninghouder aansprakelijk is voor de mijnbouwschade. 'Minister Wiebes is op dit moment in gesprek met Shell en ExxonMobil, de aandeelhouders van NAM. Daarin zal hij aan de orde stellen dat ook voor de langere termijn NAM voldoende middelen beschikbaar dient te houden om toekomstige schade te vergoeden.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant