Slik je langdurig maagzuurremmers? Waarschijnlijk verhul je daarmee het échte probleem

Slik je langdurig maagzuurremmers? Waarschijnlijk verhul je daarmee het échte probleem

Langdurig maagzuurremmers slikken, is voor bijna 90 procent van de Nederlanders niet nodig, blijkt uit onderzoek onder huisartspraktijken. Door het gebruik van de pillen worden de echte oorzaken van de maagklachten niet snel duidelijk, zoals ongezond voedsel of overmatig alcoholgebruik. 

De veel voorgeschreven maagzuurremmers helpen goed en hebben weinig bijwerkingen, zegt Tijn Kool van het Radboudumc tegen De Volkskrant. ‘Maar maagzuurremmers maskeren de echte oorzaken achter maagklachten, zoals ongezond eten, overgewicht of alcohol drinken.’ 

Veel tijdsdruk, dus veel maagzuurremmers

Volgens huisarts Just Eekhof staan maagzuurremmers op nummer drie bij de meest voorgeschreven geneesmiddelen. Dat komt door de tijdsdruk. Adviezen voor de leefstijl worden vaak niet goed opgevolgd, terwijl een maagzuurremmer meteen werkt. ‘Dat is ook het gevoel bij dokters: pats-boem, en je hebt een tevreden patiënt’, aldus Eekhof. 

Er worden jaarlijks 2,4 miljoen maagzuurremmers voorgeschreven, volgens Stichting Farmaceutische Kengetallen. Het is niet duidelijk hoeveel daarvan zijn bedoeld voor langdurig gebruik bij patiënten. 

De onderzoekers keken naar het geneesmiddelgebruik en de patiëntgegevens van zo’n driehonderd huisartsenpraktijken tussen 2016 en 2019, waarna ze deze naast de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap hebben gelegd. 

Levensstijl moet bij de basis worden aangepakt

Volgens Kool en Burgers is het echte probleem niet de veiligheid voor de patiënt of de prijs, maar gaat het erom dat de slechte leefstijl niet bij de basis wordt aangepakt. Dit kan problemen opleveren als patiënten met andere klachten weer bij de dokter komen. Volgens Burgers ‘creëer je met pillen juist een extra probleem.’ 

Het project ‘Doen of laten?’ maakt zich sterk voor bewustwording over gepaste zorg bij maagklachten. Ook de site thuisarts.nl heeft een keuzehulp over maagklachten, waardoor patiënten met maagzuurklachten het idee kunnen overnemen dat ze misschien geen pil nodig hebben, maar zelf iets aan hun klachten kunnen doen. 

Bron: De Volkskrant

Ook interessant