'Slopen Groningse woningen soms beter dan stutten'

'Slopen Groningse woningen soms beter dan stutten'

Groningse woningen die niet bestand zijn tegen aardbevingen, kunnen soms beter worden gesloopt en plaatsmaken voor nieuwbouw. De nadruk ligt nu te zeer op het versterken van bestaande woningen, vinden de veertien woningcorporaties in de provincie. Samen met hun branchevereniging Aedes en de Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, pleiten ze voor een slimmere aanpak.

'Wat heeft het voor zin om voor 200.000 euro woningen met energielabel G te versterken die nu leeg staan?', schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de corporaties wordt soms twee tot drie ton gestoken in het versterken van woningen in het gaswinningsgebied waar aardbevingen voorkomen, terwijl sloop en nieuwbouw veel goedkoper zou zijn. 'Die woning is dan toekomstbestendig, nieuw van binnen en buiten, gasloos, energieneutraal en aardbevingsbestendig.'

Tweede Kamerleden praten donderdag over het versterken van Groningse woningen. Wat de corporaties en de Woonbond betreft doen ze er verstandig aan om daarbij ook aandacht te hebben voor verduurzaming, vergrijzing en bevolkingskrimp.

Bron: ANP

Ook interessant