Smartphone als concurrent voor ov-chipkaart

Smartphone als concurrent voor ov-chipkaart

Reizigers kunnen volgend jaar mogelijk ook betalen met hun smartphone in het openbaar vervoer. Dat melden Metro en AD vrijdag.

Eerder werd al bekend dat de vervoerders samenwerken aan verbeteringen rond de OV-chipkaart, die onder meer ook mogelijk moet maken om te betalen met de bankpas.

Bankpas en smartphone

Op inchecken met de bankpas wordt eerst ingezet, mede omdat dat die technologie zich al in Londen heeft bewezen, maar inchecken met de smartphone wordt gezien als meest gebruiksvriendelijk.

Beide nieuwe betaalmogelijkheden hebben als grote voordelen dat zowel de bankpas als de smartphone gekoppeld kan worden aan de bankrekening én dat aanschafkosten van een chipkaart vervallen.

Eerste proeven dit najaar

Dit najaar kunnen reizigers al de eerste proeven met mobieltjes en bankpassen verwachten. Op basis daarvan willen de vervoerders kijken of de nieuwe betaalmethodes ook echt meer reizigersgemak opleveren en of ze voldoende veilig zijn. Verder komt er op de Valleilijn, tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, een proef waarbij treinreizigers niet meer tussentijds hoeven uit- en in te checken bij overstap naar een andere treinvervoerder.

Eigen betaalmethode kiezen

Het is de bedoeling dat elke reiziger straks de mogelijkheid krijgt zijn eigen betaalmethode te kiezen. Om al de innovaties waar te kunnen maken richten de ov-bedrijven een speciale coöperatie op. Door het lidmaatschap van de coöperatie zijn alle vervoerders gezamenlijk eigenaar van Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

'Paar jaar geleden ondenkbaar'

Reizigersorganisaties zijn nauw betrokken bij de uitwerking van de plannen. 'Wij zitten aan tafel en wij zullen ons inzetten om nieuwe betaalmethodes echt klantvriendelijk in te voeren', laat voorzitter Arriën Kruyt van Rover weten. 'Dit was een paar jaar geleden ondenkbaar en laat zien dat we steeds beter samenwerken in het openbaar vervoer.'

Bron: ANP MediaWatch / Metro

Ook interessant