toggle menu

Smartphone in autohouder bedienen mag niet

Smartphone in autohouder bedienen mag niet

Het bedienen van een smartphone in een telefoonhouder in de auto staat gelijk aan het vasthouden van het apparaat. Dat heeft een Nederlandse rechter bepaald. De handeling is daarmee verboden.

Volgens de rechter moet het begrip 'vasthouden' in deze context wel ruim worden uitgelegd. De telefoon tussen oor en schouder klemmen en vastbinden aan de pols vallen er ook onder.

Risico voor de verkeersveiligheid

De rechter stelt dat bij het bedienen van de telefoon in een houder verkeershandelingen maar met één hand verricht kunnen worden. Bovendien kan een bestuurder ook als de smartphone in een houder staat berichten beantwoorden en sociale media checken. Dit kan de automobilist afleiden en daarmee een risico voor de verkeersveiligheid vormen.

Lees ook: 'Bellen en appen in de auto moet zwaarder worden bestraft'

Boete van 239 euro

De rechter heeft zijn uitspraken gedaan in een zaak waarbij een autobestuurder met zijn linkerhand de telefoon in de houder bediende en ook op het toestel keek. De officier van justitie stelde deze handelingen gelijk aan 'vasthouden' en legde een boete van 239 euro op. De bestuurder was het hier niet mee eens, omdat zijn telefoon in een houder stond. De rechter is echter meegegaan in het oordeel van de officier van justitie en handhaaft de opgelegde boete.

Bron: Tweakers

Ook interessant