toggle menu

Smeerkaasbedrijf mag smaak niet auteursrechtelijk beschermen

Smeerkaasbedrijf mag smaak niet auteursrechtelijk beschermen

De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd, omdat smaak niet nauwkeurig en objectief kan worden uitgedrukt. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in een zaak over een Nederlandse smeerkaas.

Het Nederlandse bedrijf Levola bezit de rechten op 'Heksenkaas', een smeerdip met roomkaas en verse kruiden. Concurrent Smilde maakt sinds 2014 'Witte Wievenkaas' en Levola vindt dat dat bedrijf daarmee inbreuk maakt op de veronderstelde auteursrechten op de smaak van de Heksenkaas. Het zou gaan om namaak.

'Witte Wievenkaas' 

Levola stapte naar de rechter met als doel de verkoop van de Witte Wievenkaas stop te zetten. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vroeg vervolgens advies aan het EU-hof in Luxemburg over de Europese richtlijn rond auteursrecht.

Het hof stelt dat alleen 'de uitdrukking van een intellectuele schepping' auteursrechtelijk kan worden beschermd. Dat geldt niet voor denkbeelden, procedures of werkwijzen, en ook niet voor de smaak van kaas of andere voedingsmiddelen. Die berust op smaakbeleving en is daarmee subjectief. Een roman, schilderij, film of muziekstuk is wel een objectieve uitdrukkingsvorm en dergelijke werken kunnen daarom wel worden beschermd, verduidelijkt het hof.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant