Snapchat misbruikt intern programma voor toegang gebruikersdata

Snapchat misbruikt intern programma voor toegang gebruikersdata

Werknemers van het sociale mediaplatform Snapchat hebben een intern programma misbruikt om toegang te verkrijgen tot gevoelige informatie van gebruikers. Dit concludeerde Motherboard donderdag op basis van meerdere bronnen.

Motherboard spreekt over ‘meerdere werknemers’ betrokken zouden zijn bij de inbreuk op de privacy van Snapchatgebruikers. Het blijft onduidelijk hoeveel werknemers betrokken waren en op welke momenten zij de gevoelige gebruikersdata konden inzien. Het misbruik zou echter wel al enkele jaren geleden hebben plaatsgevonden.

De werknemers hadden via interne programma’s toegang tot informatie van gebruikers. Het ging voornamelijk om locatiegegevens, telefoonnummers en e-mailadressen, maar ze hadden ook toegang tot opgeslagen ‘Snaps’. Dit zijn opgeslagen foto’s en video’s die gebruikers via Snapchat met elkaar delen.  

SnapLion mogelijk ingezet

Welke programma’s er zijn gebruikt is niet bekend, maar mogelijk zou het interne programma SnapLion onder andere zijn ingezet. Documenten van Motherboard wijzen uit dat SnapLion gebruikt kan worden voor het opzoeken van e-mailadressen. Dit systeem werd van oorsprong ingezet om mee te kunnen werken aan onderzoeken van autoriteiten.

In een verklaring benadrukt Snapchat dat het waarborgen van privacy een belangrijke waarde is voor het bedrijf. ‘We slaan heel weinig gebruikersinformatie op. Toegang tot de gegevens zonder toestemming is een duidelijke overtreding van onze regels.’, aldus een woordvoerder van Snapchat.

Meer over gebruikersdata:
Datalek 

Lees het gehele artikel van Motherboard 

Bron: NU.nl / Motherboard

Ook interessant