'Snellere regeling voor burgers met grote schulden'

'Snellere regeling voor burgers met grote schulden'

Burgers met grote schulden kunnen binnenkort in één keer een regeling treffen met grote schuldeisers, zoals de Belastingdienst, Wehkamp, zorgverzekeraars, telecombedrijven en corporaties. Een geslaagde proef uit Den Haag met 'collectief schuldregelen' krijgt navolging in tientallen gemeenten, schrijft de Volkskrant.

Momenteel hebben een half miljoen huishoudens problematische schulden. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat mensen hulp zoeken. De gemiddelde schuld is dan al opgelopen tot zo'n 40 duizend euro bij veertien schuldeisers.

Daarna duurt het nog ruim een jaar voordat alle schuldeisers akkoord zijn met een saneringsvoorstel. Ze moeten stuk voor stuk instemmen met een regeling. Bij collectief schuldregelen maken gemeenten en schuldeisers vooraf afspraken over de afhandeling van openstaande schulden.

Het 'collectief schuldregelen' heeft de gemeente Den Haag 84.000 brieven gescheeld van en naar schuldeisers.

Kabinet komt met een plan voor een schuldfonds

Op Prinsjesdag kwam het kabinet met een plan voor een schuldenfonds waarin de overheid volgend jaar 30 miljoen euro stopt. De bedoeling is om mensen met problematische schulden te ontlasten.

Bron: ANP MediaWatch/ de Volkskrant

Meer over:

Ook interessant