Snorfietser op Amsterdams fietspad riskeert boete

Snorfietser op Amsterdams fietspad riskeert boete

Snorfietsers die zich in Amsterdam nu nog op het fietspad begeven, riskeren een boete. Snorfietsers moeten sinds april al een helm op en uitwijken naar de rijbaan, maar vanaf maandag gaat de gemeente ook handhaven.

Amsterdam nam het besluit om de veiligheid op de vaak drukke fietspaden te vergroten. Degene die op het fietspad wordt gesnapt, kan een boete van 95 euro (plus 9 euro administratiekosten) tegemoetzien. De gemeente zet deze maand twaalf extra buitengewone opsporingsambtenaren (boa's), onder wie vier motorrijders, in om te handhaven.

Ontevredenheid bij snorfietsers

Niet iedereen is even blij met de maatregel. Drie snorfietsers hadden een zaak aangespannen. Ze vinden dat hun veiligheid in het geding is, omdat het snelheidsverschil tussen automobilisten en snorfietsen op de rijbaan zo groot is. De drie kregen van de bestuursrechter woensdag nul op het rekest.

Omkeuren snor- naar bromfiets 

Vanaf volgende maand kunnen snorfietsen ook op het RDW-keuringstation in Amsterdam omgekeurd worden naar bromfiets. Voorheen kon dat alleen in Lelystad. Later volgen ook de andere 15 keuringsstations, meldt de Bovag. Dat is van belang voor snorfietsers in Amsterdam, die zich senang voelen door het grote snelheidsverschil: 25 vs 50 km/h. Bromfietsen mogen 45 km/h. 

De De Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) werkt er aan om de ombouwkeuringen van snorfietsen (veelal in de vorm van scooters) op RDW-keuringsstations mogelijk te maken, om te beginnen in Amsterdam. Daarna volgen de overige keuringsstations. Een ombouwkeuring is dan mogelijk op zestien locaties verspreid door het land. De RDW test of de omgebouwde bromfiets voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Voorheen was daar niet veel animo voor, maar in Amsterdam is de vraag nu gestegen.

Lees meer over het verkeersbesluit

Bron: ANP

Ook interessant