SNS past boeterekening aan na uitzending Radar

SNS past boeterekening aan na uitzending Radar

SNS Bank gaat de berekening van boeterente bij hypotheekoversluiting aanpassen. Dat laat de SNS bank weten aan het AVROTROS-programma Radar. Drie weken geleden toonde Radar aan dat banken de boeterente niet altijd goed berekenden. Met deze aanpassing geeft SNS toe dat er in het verleden fouten zijn gemaakt.

Sinds juli van dit jaar zijn er nieuwe Europese regels met betrekking tot het berekenen van boeterentes. Klanten die sinds die tijd een te hoge vergoeding hebben betaald bij het vervroegd aflossen van hun hypotheek worden nu gecompenseerd door de SNS bank.

AFM-onderzoek

Op dit moment loopt er ook een sectorbreed onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) naar de berekeningen die geldverstrekkers gebruiken voor het bepalen van de vergoedingen. Dit onderzoek is naar verwachting aan het eind van het jaar afgerond.

SNS wacht de bevindingen van AFM niet af en voert nu twee aanpassingen door: de bank gaat rekening houden met afgesproken aflossingen die een klant in zijn resterende rentevaste periode zou doen als hij niet zou oversluiten. Dit geldt voor annuïtaire- en lineaire hypotheken. Verder wordt de vergelijkingsrente eerlijker: SNS gaat een gewogen gemiddelde hanteren als het gaat om de resterende rentevaste periode. Deze beide aanpassingen maken dat de boeterente voor klanten lager zal uitvallen.

Meer over:

Ook interessant