toggle menu

SodM: Crisisaanpak aardbevingsgebied nodig voor veiligheid

SodM: Crisisaanpak aardbevingsgebied nodig voor veiligheid

De schade-afhandeling en versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied moet als crisis worden aangepakt, onder het gezag van één organisatie, met een eigen mandaat en budget. Ook moet de gaswinning nog sneller worden afgebouwd. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naar aanleiding van de beving van vorige week bij Westerwijtwerd.

Alleen door de operatie als crisis te benaderen 'bereik je de vereiste snelheid die nodig is voor de veiligheid van de Groningers', stelt het SodM. Het ziet daarbij een sleutelrol voor de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

De schade-afhandeling en de versterking van huizen moet worden samengevoegd. 'Bij de huidige voortgang van de schade-afhandeling en van de versterking zal de maatschappelijke ontwrichting als gevolg van de gaswinning in Groningen blijven toenemen', aldus het SodM.

Groningen voelt steun van SodM

'Het pleidooi van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is de steun in de rug die Groningen zo nodig heeft.' Dat zegt René Paas, de Groningse commissaris van de Koning, in een reactie op het advies van het SodM om de schade-afhandeling en versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied als crisis aan te pakken.  'Voor het eerst staat niet de leveringszekerheid voorop, maar de veiligheid van Groningers.' Dat zegt de vicevoorzitter van de actiegroep Groninger Bodem Beweging (GBB), in een reactie op het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Ook het advies om de gaswinning volgend jaar al te maximeren op 12 miljard kubieke meter gas wordt in Groningen met open armen ontvangen. 'De SodM laat zich zien als toezichthouder die opkomt voor de Groningers, zonder rekening te houden met de belangen van Shell en het Rijk', aldus Derwin Schorren.' 'Hoe sneller, hoe beter is altijd het credo geweest', zegt Paas. 'Voor een veilig Groningen zijn twee dingen op korte termijn noodzakelijk: een snellere afbouw van de gaswinning en een snellere versterking van de huizen. Het SodM legt precies de vinger op de zere plek.'

NCG: snel en daadkrachtig

De Groningse commissaris van de Koning is er voorstander van om de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een sleutelrol te geven. 'De NCG is nu nog vaak aan handen en voeten gebonden door allerlei bureaucratische rompslomp. Pas als de NCG zich daaraan kan ontworstelen, kan er snel en daadkrachtig geopereerd worden.' Volgens de Groninger Bodem Beweging wordt het tijd dat de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) meer bevoegdheden krijgt, zoals het SodM ook adviseert. 'De NCG is op dit moment een instantie met te weinig geld en te weinig mankracht die te bureaucratisch is opgezet. Door de NCG meer geld en ook meer bevoegdheden te geven kan er een stevige organisatie worden neergezet die de versterking van de woningen in dit gebied goed op poten kan zetten.'

Veiligheid of leveringszekerheid gas?

Na de beving in Zeerijp vorig jaar kwam de afbouw van de gaswinning in een stroomversnelling. Maar dat is nog niet genoeg, vindt het SodM. De toezichthouder adviseert vanuit het oogpunt van veiligheid de gaswinning volgend jaar al te maximeren op 12 miljard kubieke meter gas.

Economische Zaken ging er eerder vanuit dat de bovengrens van 12 miljard kubieke meter uiterlijk in oktober 2022 zou worden behaald. Het is aan de minister van Economische Zaken en Klimaat om uiteindelijk een afweging te maken tussen de veiligheid, en de leveringszekerheid van gas aan Nederlandse huishoudens.

Het SodM stelt voor de gaswinning volgend jaar al naar 12 miljard kuub te verlagen. Dat wordt volgens Wiebes lastig. 'Dat is een enorme uitdaging en dat zal niet makkelijk worden.' Medio volgende maand laat hij weten hoe ver de winning verlaagd kan worden.

Meer over de aarbeving in Groningen

Bron: ANP

Ook interessant